Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές... διπλοπενιές για τσίπουρο και τσικουδιά

Η απειλή παραπομπής στο ευρωδικαστήριο για τη φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά είναι το... δεύτερο πλήγμα. Στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προβλέπεται κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και κλιμακούμενη φορολογία στους μικροπαραγωγούς.

Φορολογικές... διπλοπενιές για τσίπουρο και τσικουδιά

Με παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν δώσει εντός διμήνου ικανοποιητική απάντηση για τον λόγο για τον οποίο η φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Στο πλαίσιο αυτό χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής φορολογίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Η Επιτροπή υποστηρίζει πως και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη. Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη.

Δεύτερο κρούσμα

Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά επί της ουσίας «κουμπώνει» με τη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η υιοθέτηση της οποίας προβλέπεται από το πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου. Η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προτείνει πάνω από 80 αλλαγές στη λειτουργία του κλάδου των αλκοολούχων, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και στην επιβολή κλιμακούμενης φορολογίας στους μικρο-παραγωγούς.

Βάσει νομοθεσίας, «διήμεροι» παραγωγοί τσίπουρου χαρακτηρίζονται οι νόμιμοι αμπελουργοί που μετά την οινοποίηση αποστάζουν τα στέμφυλά τους για μέγιστο διάστημα τεσσάρων 48ώρων (διημέρων). Για να αποκτήσουν δικαίωμα απόσταξης απαιτούνται προϋποθέσεις (βεβαίωση αμπελοκτημοσύνης, άδεια από το τελωνείο, κ.ο.κ.) και ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση του προϊόντος.

Εφόσον αυτοί τηρούνται, το προς παραγωγή χύμα τσίπουρο φορολογείται κατ' αποκοπή και προκαταβολικά με 1,4 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή 0,59 ευρώ το κιλό, ποσό αισθητά χαμηλότερο από τον ΕΦΚ 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης που πληρώνουν οι αποσταγματοποιοί αντίστοιχων εμφιαλωμένων προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v