Ο Τσίπρας, οι Σοσιαλιστές και τα ανοίγματα

Η προφητεία Τσίπρα ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές «θα αυγατίσουν» και η προώθηση «ευρωπαϊκού μετώπου» Αριστεράς-Σοσιαλιστών. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του… πάνω στο άρμα, το αυτογκόλ των ΑΝΕΛ και οι υπόγειες «προοδευτικές» διεργασίες.

Ο Τσίπρας, οι Σοσιαλιστές και τα ανοίγματα

«Δεν είναι λίγοι οι 155 κυβερνητικοί βουλευτές;»... «Θα αυγατίσουν». Ο διάλογος έγινε αργά τη νύχτα της εκλογικής Κυριακής, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ανάμεσα σε δημοσιογράφους και στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πανηγυρισμοί για την μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κοπάσει και ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός είχε μόλις επιστρέψει από τα «νικητήρια» στα Προπύλαια όπου η αγκαλιά στην εξέδρα με τον Πάνο Καμμένο και οι δηλώσεις για επανάληψη της κυβερνητικής τους σύμπραξης έκλεισαν –πριν καν ανοίξουν– τα σενάρια περί «μεγάλου» ή «μικρού» συνασπισμού.

Σ΄αυτό το ακριβώς το κλίμα η απάντηση Τσίπρα «θα αυγατίσουν» προκάλεσε ερωτηματικά στους... ανύποπτους. Που εντάθηκαν δύο ημέρες αργότερα, όταν ο πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, μετά την ορκωμοσία του, ρωτήθηκε από τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα γιατί προτίμησε να συνεργασθεί πάλι με τους ΑΝΕΛ και όχι με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Απαντώντας ο κ.Τσίπρας φέρεται να επισήμανε πως ούτε η Φώφη Γεννηματά έδειξε διάθεση συνεργασίας αφού λίγο μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, το βράδυ της Κυριακής, έσπευσε να συγχαρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της θα παραμείνει στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Επισήμανση που θα μπορούσε να παραπέμπει στη γνωστή ρήση... για το τανγκό που θέλει δύο.

Από πλευράς Κουμουνδούρου (και... Μαξίμου, πλέον) πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι διεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για σύγκλιση «κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον» έχουν ξεκινήσει.

H πρωτοβουλία των κινήσεων

«Θα ανοίξουμε το θέμα αλλά στον χρόνο που θα θεωρήσουμε σωστό και με τους όρους που επέβαλαν οι ίδιοι οι πολίτες στις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. 

Ηταν ο ίδιος που λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σημείωνε στο Euro2day.gr πως το ποσοστό, η διαφορά από τη ΝΔ και ο αριθμός των εδρών που θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδειχναν εάν θα έμπαινε στη συζήτηση για συνεργασίες «πάνω ή κάτω από το άρμα». Κι αφού είναι... «πάνω στο άρμα», διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Με άλλα λόγια, ο κ.Τσίπρας και οι επιτελείς του, αφού κατέγραψαν την τρίτη μεγάλη εκλογική νίκη σε διάστημα εννέα μηνών(!) στέλνουν τα μηνύματά τους εντός κι εκτός της χώρας, δηλαδή στα «κέντρα» που στην προεκλογική περίοδο κορύφωσαν τις πιέσεις τους είτε για «μεγάλο» συνασπισμό (με ΝΔ) είτε για «μικρό» (με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι, παρότι η Κουμουνδούρου άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο με το πρώτο και έκοβε κάθε συζήτηση για το δεύτερο).

Το πότε και με ποια αφορμή θα αναληφθεί η πρωτοβουλία δεν έχει, φυσικά, αποφασιστεί.

Σε πρώτη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με «επιθετικό» τρόπο, καθώς της καταλογίζει... κόλλημα με τη ΝΔ. Οτι, δηλαδή, δεν έχει ουσιαστικά κόψει τις γέφυρες που είχαν στήσει οι Σαμαράς-Βενιζέλος στην σχεδόν τριετή κυβερνητική σύμπραξή τους, όπως φάνηκε από τις διαρροές της Χ. Τρικούπη προεκλογικά πως εάν χρειαζόταν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να έμπαινε στη συγκυβέρνηση και η ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτό η Κουμουνδούρου θέτει ουσιαστικά τον πρώτο «όρο» για να δρομολογηθεί η ανεπίσημη, κατ΄αρχήν, συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ – «και βλέπουμε».

Ανοικτό ευρω-σοσιαλιστικό φλερτ

Η πλαγιοκόπηση άλλωστε ξεκίνησε και μάλιστα... απότομα. Τα προεκλογικά ανοίγματα του κ.Τσίπρα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (με αφορμή την θετική στάση που κράτησε μεγάλο τμήμα της στην τελευταία, καφτή, φάση της διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο) απέδωσαν καρπούς. Ετσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πιτέλα πρότεινε στον πρωθυπουργό να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στις καθιερωμένες συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που προηγούνται των Συνόδων Κορυφής.

Το επιχείρημα και των δύο πλευρών (αφού ο κ.Τσίπρας φέρεται να είδε θετικά την πρόταση) είναι πως απαιτείται κοινό μέτωπο Αριστεράς-Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα στο πεδίο της λιτότητας.

Πληθαίνουν οι «πασοκογενείς»

Ο πρωθυπουργός... αυγάτισε την συμμετοχή των «πασοκογενών» στο υπουργικό συμβούλιο: η Θεοδώρα Τζάγκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης προστέθηκαν στους Παναγιώτη Κουρουπλή, Δημήτρη Μάρδα, Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Τόσκα και... εν μέρει στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ξεκίνησε από το ΚΚΕ για να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω Γ. Παπανδρέου.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η δυσκολία που δείχνει να συναντά το εγχείρημα συνένωσης ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού (για τη δημιουργία «κεντροαριστερού πόλου») καθώς αντιδρούν έντονα στελέχη και των δύο κομμάτων σε μία τέτοια εξέλιξη.

Το αυτογκολ των ΑΝΕΛ συμβάλλει...

Το... γκολ από τα αποδυτήρια που «έφαγε» η κυβέρνηση με την υπουργοποίηση-απομάκρυνση (εντός 12 ωρών!) του Δημήτρη Καμμένου και οι «γκρίνιες» που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με αφορμή τόσο αυτή την υπόθεση όσο και τις διαμαρτυρίες των Νίκου Νικολόπουλου-Σταυρούλας Ξουλίδου για την μη συμμετοχή τους στο υπουργικό σχήμα, προσφέρουν άφθονα επιχειρήματα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν αλλαγή συγκυβερνητικής πορείας. 

Οπως φάνηκε δε, και από τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου, όπως του Νίκου Παππά και του Αλέκου Φλαμπουράρη, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά στον «ευρύτερο προοδευτικό χώρο» δεν θα αργήσει.

Οι μετεκλογικές προκλήσεις άλλωστε – όπως παραδέχονται άπαντες – τώρα αρχίζουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v