Μήνυμα από Dombrovskis: Κρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση

Είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο στο σύνολο του προγράμματος, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Η πρώτη αξιολόγηση, σημαντικός δείκτης για τους εταίρους. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Μήνυμα από Dombrovskis: Κρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση

Δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών και στο πρόγραμμα αρωγής, καθώς οι πιστωτές προχωρούν προς την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αξιολόγηση της προόδου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, αφού αναμένεται να τονώσει την εμπιστοσύνη επάνω στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα βασίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, ανέφερε ο αντιπρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Μπορούμε πάντα να ψάχνουμε για τεχνικές λύσεις, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο όσον αφορά στο σύνολο του προγράμματος», επεσήμανε ο Dombrovskis. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ανάγκη να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην ευρωζώνη «και σε πολλές χώρες αυτή η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό δείκτη».

Η διάσωση προβλέπει τη διάθεση έως 25 δισ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, ενώ για την πλήρη πρόσβαση στη βοήθεια αυτή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν την απελευθέρωση 15 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να προστεθούν στα 10 δισ. που βρίσκονται σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ διεξάγει αξιολογήσεις και stress tests προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς χρειάζονται οι τράπεζες. Η διάσωσή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας και κυρίως με τις αξιολογήσεις που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

«Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι τα πράγματα βρίσκονται πάνω-κάτω σε καλό δρόμο, επομένως είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Dombrovskis, ο οποίος σχεδιάζει να συντονίσει τις συζητήσεις στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του Οκτώβρη. Όπως επεσήμανε, πρόκειται να γίνει «εντατική δουλειά με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί για να πιάσει τους σημαντικούς της στόχους-ορόσημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v