Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκό θέμα το εργασιακό

Χαιρέτισε τη συμφωνία εργοδοτών με ΓΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ΕΓΣΣΕ ο υπουργός. Νέα συνάντηση με ILO και επαφές με Ευρωκοινοβούλιο για εργασιακά και εποπτεία της διαπραγμάτευσης. Η αντίδραση της ΓΣΕΕ. Τι έγινε στην τριμερή συνάντηση.

Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκό θέμα το εργασιακό

Την πρόθεσή του να αναγάγει το εργασιακό από ελληνικό σε ευρωπαϊκό ζήτημα, εξέφρασε στην συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τις οργανώσεις των εργοδοτών και τη ΓΣΕΕ, που συμμετέχουν στο διάλογο για τη σύναψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αφενός για να χαιρετήσει τη συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου να παραταθεί η ισχύς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, αφετέρου να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που σχεδιάζει, βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν για τα εργασιακά, από το 3ο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών, αλλά ευρωπαϊκό. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό, προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

"Άρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία βάσει Μνημονίου αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στις 12 Οκτωβρίου ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσει, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε οποιαδήποτε εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΓΣΕΕ, καθώς σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εισέπραξαν πλήθος καλών προθέσεων σε δρόμους όμως στρωμένους με αγκάθια, με θύματα εργαζόμενους ,συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, τους ζητήθηκε να νομιμοποιήσουν τις μνημονιακές πολιτικές, με άλλοθι προσχηματικούς διαλόγους, κάτι που η ΓΣΕΕ αρνήθηκε, δηλώνοντας πως δεν θα γίνει όχημα των μνημονιακών πολιτικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v