Μετά τις ΗΠΑ... ραντεβού στη Βουλή

Η κυβέρνηση μπαίνει στα βαθιά με προγραμματικές δεσμεύσεις, ψήφο εμπιστοσύνης, εφαρμοστικούς νόμους και εγκυκλίους. Ισοδύναμα, διαφθορά-διαπλοκή, χρέος, τα πρώτα στοιχήματα. Η πρώτη αποτίμηση του ραντεβού Σταθάκη - Λαγκάρντ.

Μετά τις ΗΠΑ... ραντεβού στη Βουλή

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται αύριο αργά το βράδυ και με την επιστροφή του αρχίζουν οι μεγάλες δοκιμασίες για τη νέα κυβέρνηση, καθώς μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής το Σάββατο:

- Θα παρουσιάσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις στη Βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία θα είναι τριήμερη, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.

- Θα μπει στη μάχη των εφαρμοστικών (της συμφωνίας) νόμων που δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε... εύκολοι.

Περιθώριο πέντε ημερών...

Η προετοιμασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, αν και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκάλεσε κενά στο «μοντάρισμα» της νέας κυβερνητικής μηχανής.

Είναι ενδεικτικό ότι, για τον λόγο αυτό, συζητήθηκε να επιστρέψει νωρίτερα στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να συνθέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τους εφαρμοστικούς.

Τα βασικά στοιχεία από τη μέχρι στιγμής προετοιμασία:

Υπομονή λόγω χρέους

Η υπερπροβολή του μεγάλου στοιχήματος που αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, «για να δρομολογηθεί πρέπει να είναι επιτυχής η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στα τέλη Οκτωβρίου», άρα «για να είναι επιτυχής, πρέπει να προχωρήσουμε στα μέτρα και στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει». Στόχος του Μαξίμου είναι να υπάρξει η πολυπόθητη απόφαση για το χρέος πριν βγει το έτος -για ευνόητους λόγους.

Ως προς το χρέος, πέραν της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα την Κυριακή, το θέμα τέθηκε χθες από τον Γιώργο Σταθάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομίας πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή χθες τη νύχτα (ώρα Ελλάδας) από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον, για “συνάντηση γνωριμίας” με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του Ταμείου: μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους από την οποία θα εξαρτηθεί η “επιστροφή” του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε για την τήρηση των προαπαιτούμενων και για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, φέρεται να επισήμανε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» -υποννοώντας ότι θα προσπαθήσει για βελτιώσεις.

Ψάξτε ισοδύναμα

Η τήρηση κάποιων βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις δύσκολες αποφάσεις.

Για παράδειγμα -λένε- αναζητείται τρόπος να μην παραμείνει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οπότε πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα.

«Εργασιακή ζούγκλα»

Έτερο (αλλά πολύ σημαντικό) παράδειγμα είναι τα εργασιακά: εν προκειμένω, η χθεσινή ανακοίνωση Γιούνκερ ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την ερχόμενη άνοιξη «πυλώνα ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων ως δίχτυ προστασίας στην αγορά εργασίας» (όπως την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου) επιτρέπει στην κυβέρνηση Τσίπρα «να παίξει στο δικό της γήπεδο».

Και να ανοίξει, επισήμως, το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κλαδικών συμβάσεων, που ήταν ένα από τα ισχυρά προεκλογικά (αλλά και διαπραγματευτικά) «χαρτιά».

Λιακουνάκος - ΤΤ

Ως προς το «βαρύ όπλο» της διαφθοράς-διαπλοκής, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά στο νέο νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες και τα «μικρά ή μεγάλα» έργα, το οποίο ήδη συντάσσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η δεύτερη απορρέει από την έντονη κινητικότητα που εκδηλώνει η Δικαιοσύνη για παλιές λιμνάζουσες υποθέσεις.

Η σύλληψη του Θωμά Λακουνάκου (για εξοπλιστικές υποθέσεις), ή η παραπομπή σε δίκη 35 κατηγορουμένων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι οι κινήσεις του τελευταίου 48ωρου που δίνουν το στίγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v