Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα... Καραμανλή στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ

Τα ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού, με φόντο την εσωκομματική μάχη. Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Μεϊμαράκης. Η πρώτη αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρωμα... Καραμανλή στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ

Μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία της ΝΔ και το σκηνικό πλέον αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεκδικήσει τον αρχηγικό θώκο ξεδιαλύνει το τοπίο, ανακόπτει τις φιλοδοξίες κάποιων που το σκέφτονταν και κάνει τους αντιπάλους του να προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους, έχοντας υπόψη έναν ακόμα ισχυρό παίκτη στη δύσκολη κούρσα.

Και από αυτή την εσωκομματική διαδικασία δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, παρόλο που επισήμως αποφεύγει κάθε τοποθέτηση και παρέμβαση, φέρεται να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στις 18:30.

Τα τελευταία 24ωρα, το γραφείο του κ. Καραμανλή στην Παναγή Τσαλδάρη έχει αποτελέσει σημείο προορισμού πλήθους γαλάζιων βουλευτών και στελεχών, που θέλουν να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς με τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους άλλους, τον επισκέφθηκαν η Όλγα Κεφαλογιάννη (δεν θα είναι τελικά υποψήφια), ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Δημήτρης Σιούφας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν και δύο άλλες συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Καραμανλής:

Η μία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, πριν αυτός οριστικοποιήσει την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος. Ο πρώην πρωθυπουργός, που ανέκαθεν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον 37χρονο Θεσσαλονικιό πολιτικό, του συνέστησε να μην προχωρήσει στο εγχείρημά του, καθώς ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας τελικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, προκαλώντας έντονη δυσφορία στον κ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε αντιταχθεί στην επίσημη επιλογή του προέδρου Αντώνη Σαμαρά και διεκδίκησε -και πήρε- ως «αντάρτης» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η άλλη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με ξεχωριστό ενδιαφέρον ήταν με τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο συνδέεται με μακρά φιλία και που επίσης σκεφτόταν να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός τού παρέθεσε τους προβληματισμούς του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτρέποντάς τον να υλοποιήσει τον αρχικό του σχεδιασμό, όπως και τελικά έγινε. Ο κ. Βορίδης δεν έθεσε υποψηφιότητα, σε αντίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είναι ο εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Οριστικοποίησε την απόφαση

Στις επαφές του κ. Καραμανλή τις τελευταίες μέρες δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά την οποία φαίνεται πως αυτός οριστικοποίησε την απόφασή του να θέσει εαυτόν στην ετυμηγορία των νεοδημοκρατών.

Ο κ. Μεϊμαράκης ήδη από χθες, με διαρροές από το περιβάλλον του, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και τις επόμενες ώρες θα προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής που χρειάζονται (φέρεται να έχει συγκεντρώσει πολύ περισσότερες), καθώς και το όραμά του για τη ΝΔ που θέλει.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συνεντεύξεις του, επιμένει να καλεί τους πολίτες να τον κρίνουν για τη διαδρομή του κι όχι για το όνομά του και εξηγεί για ποιο λόγο τούς ζητά την ψήφο τους: «Οι πολίτες θα πρέπει να με ψηφίσουν εάν θέλουν μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, με πολλά περισσότερα νέα πρόσωπα και με έναν πιο σαφή και αιχμηρό λόγο, που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις θέσεις απασχόλησης και στην οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει.

Φήμες για Αβραμόπουλο

Χθες πάντως υπήρξε και η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ αυτού και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, ενώ ο αντίπαλός του στις 15 Νοεμβρίου, για «να καταλάβει ο κόσμος τι λέμε».

Κατά της βιασύνης στησίματος της κάλπης εμφανίζεται και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, απ' όπου προφανώς αντλεί και τη μεγαλύτερη δυναμική. Οι απαιτούμενες υπογραφές φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί, ωστόσο άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς θα τις καταθέσει.

Δυσκολίες συγκέντρωσης των υπογραφών -όπως λέει ο ίδιος- αντιμετωπίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλεγε χθες πως έχει ξεπεράσει τις 30 και παλεύει να βρει τις υπόλοιπες 20.

Τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκε έντονα μια φημολογία στα δημοσιογραφικά γραφεία περί πιέσεων που ασκούνται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλάβει να βγάλει τη ΝΔ από την εσωστρέφεια, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v