«Ποδαρικό» από Ολάντ στο Μαξίμου

Γαλλικές πηγές τοποθετούν την επίσκεψη στα τέλη Οκτωβρίου. Αναμένεται στήριξη του Γάλλου προέδρου στο θέμα του χρέους, καθώς η έλευση θα συμπέσει με την επίσημη έναρξη της συζήτησης.

«Ποδαρικό» από Ολάντ στο Μαξίμου

Η επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας απασχόλησε Αθήνα και Παρίσι πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «έκλεισε» αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γαλλικές πηγές την τοποθετούν στα τέλη Οκτωβρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ξένο ηγέτη επί ελληνικού εδάφους, κατά τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του. 

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για δύο λόγους:

* Το Παρίσι υποστηρίζει την ελληνική προσπάθεια για διευθέτηση του χρέους, ενώ η επίσκεψη Ολάντ θα συμπέσει με τη χρονική στιγμή που θα ανοίξει επισήμως η συζήτηση.

* Ο Γάλλος πρόεδρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, στηρίζοντας την κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα, όταν η Αθήνα κινήθηκε συμβιβαστικά.

«Παρότι (ο κ. Τσίπρας) είχε ήδη ανακοινώσει το δημοψήφισμα, τον είχα συμβουλεύσει να μην το κάνει. Το θέλησε όμως, οι Έλληνες ψήφισαν κι εγώ σέβομαι πάντα μια τέτοια δημοκρατική απόφαση», δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ολάντ την επομένη της δραματικής Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Οι συναντήσεις Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ έμειναν... στην ιστορία του «καυτού» καλοκαιριού. Οι πληροφορίες θέλουν τη γαλλική πλευρά να συνέστησε (επιμόνως...) στην κυβέρνηση την ψήφιση της συμφωνίας-μνημόνιο πριν από το Eurogroup της 14ης Αυγούστου, ώστε να μη δοθεί άλλοθι στους σκληρούς της ευρωζώνης να απορρίψουν τη συμφωνία. Οπως κι έγινε, δηλαδή, με την υπερψήφιση της συμφωνίας στις 13 Αυγούστου, μετά το γνωστό 26ωρο θρίλερ στη Βουλή.

Καθοριστική στην εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε μάλιστα η συνάντηση που είχαν -μία εβδομάδα νωρίτερα- οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ στην Αίγουπτο, με αφορμή την παρουσία τους στα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ.

Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί επισήμως η ημερομηνία της έλευσης Ολάντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v