Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξυπνα» CoCos με... ούγια Αλογοσκούφη!

Πώς μπορούν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες να προσμετρηθούν στο common equity των τραπεζών. Οι λύσεις που είχε βρει ο Γ. Αλογοσκούφης για τις προνομιούχες! Ο νόμος του 2009, το κουπόνι και η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής.

«Εξυπνα» CoCos με... ούγια Αλογοσκούφη!

Μία από τις σπαζοκεφαλιές που απασχολεί το ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible bonds-CoCos), προκειμένου να προσμετρούνται στο Common Equity Tier I.

Και αυτό επειδή η λύση των «έξυπνων» CoCos έχει προταθεί από ξένη/ες επενδυτική/ές τράπεζα/ες, προκειμένου να αποτελέσει το «εργαλείο» μέσω του οποίου το ΤΧΣ θα καλύψει τη διαφορά των κεφαλαιακών αναγκών μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου, εφόσον οι ιδιώτες επενδυτές κάνουν το χρέος τους.

Έμπειρη πηγή θεωρεί ότι το πρόβλημα το έχει λύσει από το 2009 ο τότε ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Αλογοσκούφης (σ.σ. με τη βοήθεια και τότε της επενδυτικής τραπεζικής).

Ο γνωστός νόμος Αλογοσκούφη για την πρώτη κρατική ενίσχυση που έλαβαν οι τράπεζες προέβλεπε μεταξύ άλλων στον πυλώνα Ι, τη χορήγηση από το Δημόσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με αντάλλαγμα την έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες υπάρχουν ακόμη σε Εθνική και Eurobank.

Για να προσμετρώνται οι προνομιούχες στο Common Equity Tier I, πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

* Δεν είναι υποχρεωτική η αποπληρωμή τους καθώς δεν έχουν προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. Πέρυσι, λόγω λήξης των κρατικών ομολόγων που είχαν αρχικά δοθεί, το Δημόσιο αντικατέστησε την κρατική ενίσχυση με ζεστό χρήμα.

* Έχουν μεν κουπόνι, αλλά όταν οι τράπεζες δεν εμφανίζουν σε μια χρήση επαναλαμβανόμενα κέρδη, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής.

* Προβλέπεται η μετατροπή τους σε κοινές μετοχές, εφόσον διαπιστωθεί από τον επόπτη ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν και οι ομολογίες που προτείνεται να εκδώσουν οι τράπεζες και να καλύψει το ΤΧΣ, για να προσμετρηθούν στο CET I.

Το κουπόνι των έξυπνων CoCos θα κυμαίνεται μεταξύ του 7% με 9,3%, με βάση σχετική πανευρωπαϊκή οδηγία της DG Comp, ενώ προς συζήτηση είναι αν μπει περιορισμός ως προς τις χρήσεις που η τράπεζα θα αδυνατεί, λόγω έλλειψης κερδών, να καταβάλει την προκαθορισμένη ετήσια απόδοση.

Άλλωστε, όταν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά η αναδρομική πληρωμή κουπονιού για την περίοδο 2010-12 (σ.σ. οι τράπεζες εμφάνιζαν ζημίες), υπήρξε παρέμβαση ΕΚΤ και DG Comp, με αποτέλεσμα και οι όροι των προνομιούχων να μην αλλάξουν και τα χρήματα που πήρε το Δημόσιο να αποδοθούν στο ΤΧΣ (τελικώς επιστράφηκαν στο Δημόσιο επί Βαρουφάκη).

Υ.Γ. Το μόνο που δεν προέβλεψε ο... χαλκέντερος νόμος Αλογοσκούφη είναι ότι θα έφτανε η ώρα που η τράπεζα που δεν αποπλήρωσε τις προνομιούχες θα ήταν κερδισμένη σε σχέση με αυτή που το έπραξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v