«Κόκκινα δάνεια»: Επώδυνη η σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου

Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα απαιτήσει πολύ χρόνο στο Νησί της Αφροδίτης, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μπήκε ήδη σε τροχιά ανάπτυξης και τα επιτόκια χορηγήσεων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Κόκκινα δάνεια»: Επώδυνη η σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου

Το πόσο πολύ χρόνο και κόπο θα απαιτήσει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας προκύπτει και από τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το πρόβλημα επιμένει παρά τις καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις και παρά τη δραστική υποχώρηση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Στην Κύπρο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (γύρω στο 50% των συνολικών) αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας και ακόμη δεν έχουν αρχίσει να υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι:

Πρώτον, η οικονομία ξεκίνησε από φέτος να μπαίνει σε ρυθμούς ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 1%-1,5% το 2015 και κατά υψηλότερο ποσοστό μέσα στο 2016 (αντίθετα για την Ελλάδα, προβλέπεται φέτος αρνητικό ΑΕΠ και περίπου μηδενική μεταβολή για το 2016).

Και δεύτερον, οι κυπριακές τράπεζες προχώρησαν φέτος σε μια μεγάλη αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τη χώρα (στην Ελλάδα τα επιτόκια χορηγήσεων δεν έχουν υποχωρήσει, παρά την ουσιαστική μείωση των καταθετικών αποδόσεων).

Μιλώντας μάλιστα στο Euro2day.gr, γνωστός παράγοντας της Μεγαλονήσου υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι παρόμοιοι στις δύο χώρες, τα πράγματα είναι στην πράξη αρκετά καλύτερα στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα. Οι κυπριακές τράπεζες πριν την κρίση του 2013 ακολουθούσαν πιο χαλαρές πολιτικές προβλέψεων και τήρησης φακέλων. Έτσι, όταν η Blackrock ήρθε στην Κύπρο, πέρασε στο άλλο άκρο επιβάλλοντας πολύ αυστηρά κριτήρια που ισχύουν μεν διεθνώς, χωρίς όμως να συνεκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Οι κυπριακές τράπεζες λοιπόν βρέθηκαν ανέτοιμες και απροετοίμαστες.

Έτσι, πιστεύω πως όταν προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι κινήσεις αναδιαρθρώσεων των δανείων από τις τράπεζες, τότε σημαντικός αριθμός δανείων θα περάσει από τα μη εξυπηρετούμενα στα κανονικά».

Παρ' όλα αυτά, κανένα στέλεχος της κυπριακής αγοράς δεν θέλει να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Από την πλευρά της Ελληνικής Τράπεζας τονίστηκε μάλιστα πως δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως χρειάζεται χρόνος για να περιοριστεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, λέγεται ότι η Ελληνική Τράπεζα που ενισχύθηκε πρόσφατα κεφαλαιακά μέσα από ΑΜΚ που κάλυψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει τη δημιουργία «οργανισμού διαχείρισης κεφαλαίων» («κακής τράπεζας»), στην οποία πιθανολογείται ότι θα συμμετάσχει και η EBRD.

Αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, όχι μόνο ο ισολογισμός της Τράπεζας θα απαλλαγεί από ορισμένα «επώδυνα» δάνεια βελτιώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης και φερεγγυότητας, αλλά και τα δάνεια αυτά θα διαχειρίζονται από έναν «σοβαρό» οργανισμό και όχι από πιθανά «κοράκια αγνώστων προθέσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v