Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Το 2016 οι αποφάσεις για το Ταμείο των εργαζομένων

Ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ένωσης και εργαζομένων. Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης, η επικείμενη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το αποτέλεσμα της εκπονούμενης μελέτης από την ΕΑΕΕ.

Ασφαλιστικές: Το 2016 οι αποφάσεις για το Ταμείο των εργαζομένων

Για το 2016 μεταφέρονται οι «μεγάλες αποφάσεις» σχετικά με το μέλλον του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), ζήτημα που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς τα «λεφτά είναι πολλά», ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, τα έσοδά του προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα προκύπτουν ως ποσοστά επί της παραγωγής σε συγκεκριμένους κλάδους. Ειδικότερα για το 2014, το ποσό που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες κυμάνθηκε γύρω στα 45 εκατ. ευρώ και συμπληρώθηκε κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων.

Η κατάσταση όμως διαφοροποιήθηκε μετά τις αλλαγές που επέφερε ο «Νόμος Βρούτση», ο οποίος ουσιαστικά κατάργησε τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το Ταμείο να βρεθεί ξεκρέμαστο και να κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πλέον νομική υποχρέωση να στηρίζουν το Ταμείο.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δύο κινήσεις:

Πρώτον, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των διατάξεων του «νόμου Βρούτση», υπόθεση που είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 12 Οκτωβρίου (η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 2016).

Και δεύτερον, ξεκίνησαν διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μέσα από τον οποίον προέκυψε μια συμβιβαστική λύση για το 2015. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να καταβάλουν οι εταιρείες ένα ποσό γύρω στο 60% των προηγούμενων εισφορών για φέτος, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί με μεγαλύτερη χρονική άνεση και να βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση.

Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα;

Πρώτον, η κυβέρνηση (χωρίς καμιά ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών) μετά από καθυστερήσεις δεν έχει «περάσει» ακόμη το απαιτούμενο ΦΕΚ μέσω του οποίου θα μπορέσει να υλοποιηθεί η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων για φέτος. Ελπίζεται πάντως ότι το θέμα θα ρυθμιστεί έστω και στο... παρά πέντε.

Και δεύτερον, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) έχει ξεκινήσει την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης με σκοπό να εξετάσει διάφορες πτυχές του ζητήματος μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το ύψος των εισφορών, η βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου, ο χαρακτήρας του Ταμείου και ο τρόπος διοίκησής του. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε κάποιους μήνες και πιθανότατα μέσα στο 2016.

Μέσα λοιπόν σ' αυτό το περιβάλλον, εργαζόμενοι και ΕΑΕΕ συζητούν την επέκταση του υφιστάμενου καθεστώτος για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Στις ουσιαστικότερες συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016 θα βαρύνουν δύο παράγοντες. Πρώτον, το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεύτερον, το αποτέλεσμα της μελέτης που υλοποιεί η ΕΑΕΕ.

Το θετικό πάντως είναι πως παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αφορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι δύο πλευρές κρατούν ανοιχτό τον δίαυλο της επικοινωνίας και της συνεννόησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v