Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τις δόσεις

Εως 15 Οκτωβρίου όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις του Σεπτέμβρη και ότι έχει μείνει σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο. Στο επόμενο πακέτο, έως το τέλος του μήνα, τα πιο «δύσκολα» μέτρα για φορολογία αγροτών και κόκκινα δάνεια. Τι συζητήθηκε στο EWG.

Τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τις δόσεις
Οι δύο δέσμες προαπαιτούμενων οι οποίες θα ξεκλειδώσουν, εφόσον υλοποιηθούν εγκαίρως, τις υποδόσεις των 2+1 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περίπου μία ώρα και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων έως τις 15/10 περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις του Σεπτέμβρη και ότι έχει μείνει σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο, ενώ στο επόμενο πακέτο έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται μέτρα που θεωρούνται πιο δύσκολα καθώς αγγίζουν μεταξύ άλλων την φορολογία των αγροτών και τα κόκκινα δάνεια.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει χθες αξιωματούχος της Κομισιόν το Eurogroup θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, χωρίς, όμως, να γίνει μακρά συζήτηση. Αναφορικά με το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο δόγμα για το τι μέτρα πρέπει να υπάρχουν στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος».

Συμπλήρωσε πως το τι θα περιέχει το δεύτερο σετ θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα. «Δεν υπάρχει δογματισμός για το τι θα πάει στο δεύτερο σετ και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, αλλά δεν έχω συναντήσει έναν άνθρωπο που να λέει ότι κάποιο από τα milestones δεν είναι σημαντικό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες. Για παράδειγμα, στο πρώτο σετ είναι και η βελτίωση της συνεργασίας με την ομάδα υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν. Γνωρίζω ότι πριν από δύο μέρες έγιναν παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ του κ. Φερβέι και των ελληνικών αρχών στην Αθήνα».

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης είναι κομβική για να ξεκλειδώσουν τα 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες και να ολοκληρωθεί εντός του έτους η ανακεφαλαιοποίηση αποτρέποντας τον κίνδυνο bail in στις καταθέσεις που θα υπάρξει αν η διαδικασία μετατεθεί για το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v