Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρίπλες» με τις μεταρρυθμίσεις σε τρία επαγγέλματα

Μέσα στον μήνα προχωρούν οι αλλαγές για γαλακτοβιομηχανίες και αρτοποιούς. Πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει το μνημόνιο ικανοποιώντας και τις επαγγελματικές ομάδες. Η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές καθορίζει και τις επόμενες κινήσεις για απελευθέρωση των ωραρίων. Τα δυο σενάρια.

«Τρίπλες» με τις μεταρρυθμίσεις σε τρία επαγγέλματα

Τη «χρυσή τομή» για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί και Κυριακές, με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στις επαγγελματικές ομάδες που θίγονται επιχειρεί να βρει η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το «πρόβλημα» για τους αρτοποιούς θα λυθεί αφού στην εικόνα θα μπει η λέξη φρέσκο. Για τις Κυριακές αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ για το γάλα και τη διάρκεια ζωής του θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ).

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ψωμί, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στα αρτοποιεία να αναγράφουν τη λέξη «φρέσκο» στο ψωμί που πωλούν υπό την προϋπόθεση ότι οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες και το προϊόν δεν παρασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη.

Μια ακόμη σκέψη είναι να υπάρχει σε ευδιάκριτο σημείο εντός του σημείου πώλησης σήμανση (π.χ. ταμπέλα) μέσω της οποίας ο καταναλωτής θα ενημερώνεται αν το ψωμί έχει παρασκευαστεί από νωπή ή κατεψυγμένη ζύμη. Μέσω αυτών των δύο παρεμβάσεων το υπουργείο επιδιώκει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές αλλά και να "πριμοδοτήσει" τα αρτοποιεία έναντι π.χ. των πρατηρίων άρτου ή των σούπερ μάρκετ. Επίσης με βάση τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις έψησης (επαγγελματικοί φούρνοι) θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου "αρτοποιείου" ή συναφών όρων.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μπορεί στα μέτρα άμεσης εφαρμογής να μην περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα, στη "Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" όμως γίνεται σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπότε η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνει τελικά τι θα γίνει.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πως στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των μικρομεσαίων εμπόρων, το θέμα λύνεται αναίμακτα. Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας ενώ θα επανέλθει το καθεστώς των 8 Κυριακών που ίσχυε. Στην περίπτωση όμως που το ΣτΕ αποφασίσει κατά της προσφυγής τότε ανοίγει εκ νέου το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο σχεδιάζει να ορίσει σαφή κριτήρια για τον καθορισμό των περιοχών κυρίως τουριστικών που θα εφαρμοσθεί.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα αρκετά καταστήματα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές, λειτουργούν όχι μόνο τις Κυριακές αλλά 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που με βάση το Μνημόνιο θα καθορίζεται πλέον από την κάθε γαλακτοβιομηχανία, μέσα στον μήνα αναμένονται οι σχετικές τροποποιήσεις στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v