Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε μετά την απολογία του ο γνωστός επιχειρηματίας, για τη μίζα άνω των 2 εκατ. ευρώ από τα «ιπτάμενα ραντάρ» που διακινήθηκε μέσω offshore εταιρίας συμφερόντων του. Τι κατέθεσε στην ανακρίτρια. Για πολιτικές παρεμβάσεις κάνει λόγο συνήγορός του.

Προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά από μαραθώνια απολογία στον ανακριτή, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, ανακριτή και εισαγγελέα οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία , περί μή σύνδεσής του με την υπεράκτια εταιρεία, δεν έπεισαν με αποτέλεσμα με ομόφωνη απόφασή τους να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της ανακρίτριας ο Θ. Λιακουνάκος υποστήριξε: "Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ο,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα και ουδέποτε το κόστος τους μετακυλήθηκε στο κόστος της προμήθειας για το δημόσιο.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ο πελάτης του έδωσε εξηγήσεις και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η έτερη συνήγορος του επιχειρηματία Σοφία Πολάλη άφησε αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ενώ ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε σε tweets που πανηγύριζαν τη σύλληψη Λιακουνάκου. "Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δυο ημέρες" είπαν οι συνήγοροι και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να εισφέρει στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο επιχειρηματίας είπε ότι την υπεράκτια εταιρεία Interaction την ίδρυσε ο ίδιος μαζί με δυο ακόμα άτομα από τα οποία όμως το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή. Διαχειριστής ήταν ο Βρετανός δικηγόρος Κόλριτζ (είχε εμπλοκή και στην υπόθεση των Λέοπαρντ).

Η εταιρία φέρεται να ιδρύθηκε το 1999 για σκοπούς, όπως είπε, διευκόλυνσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, χωρίς να υπάρχει όμως τίποτα επιλήψιμο. Όταν όμως έφτασε στο επίμαχο ερώτημα για τα χρήματα που διακινήθηκαν από αυτή την εταιρία, ο επιχειρηματίας φέρεται να είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Ο ίδιος φέρεται να άφησε αιχμές κατά του Κόλριτζ ο οποίος σημειωτέον είναι 74 ετών και υπήκοος Μονακό . 

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν "μίζα" άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ η οποία διακινήθηκε μέσω offshore εταιρείας, συμφερόντων του και είχε τελικούς αποδέκτες τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ για έγκαιρη προειδοποίηση από την εταιρεία Ericsson την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία Axon. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 1999 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και η αγορά τους κόστισε στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 530 εκατ. ευρώ.

Την υπόθεση είχε ερευνήσει αρχικά ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Α. Ελευθεριάνος με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ε. Ράικου. Σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου, η εισαγγελία Διαφθοράς είχε ασκήσει ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη συνέχεια, πριν από αρκετούς μήνες, η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία και εξέδωσε το ένταλμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, εκτός του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος εμπλέκεται και κατηγορείται για την αγορά άλλων δύο εξοπλιστικών συστημάτων, των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ και των προγραμμάτων του "ηλεκτρονικού πολέμου". Οι έρευνες για τις δύο αυτές υποθέσεις βρίσκονται επίσης σε προχωρημένο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v