Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός με φορο-αιφνιδιασμούς

Με φόρο 15%-35% απειλούνται όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Αγώνας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευνοϊκότερο καθεστώς για τον ΦΠΑ στην παιδεία. Στο Eurogroup Τσακαλώτος - Χουλιαράκης, στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού, στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

Προϋπολογισμός με φορο-αιφνιδιασμούς

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και τις προγραμματικές δηλώσεις αρχίζει και επίσημα το ντέρμπι των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης. Το πολύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να αναμένεται το νομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη μέτρων για να ξεκλειδώσουν τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές ενώ στο φορολογικό πεδίο, η δέσμη προαπαιτούμενων η οποία αναμένεται να πάρει και τη σφραγίδα του Eurogroup σήμερα, επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Έρχεται κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, γεγονός το οποίο σημαίνει φόρος από 13% έως και 35% (μετά την αύξηση των συντελεστών, την οποία επίσης προβλέπει το Μνημόνιο) σε όσους έχουν νοικιάσει σπίτια και καταστήματα αλλά δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια. Φόρος δηλαδή και μάλιστα τσουχτερός για εισοδήματα τα οποία δεν εισπράχθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν είδαν εξ αρχής με καλό μάτι τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, θεωρώντας παράλογο ένα ζήτημα μεταξύ ιδιωτών να μεταφέρεται ως πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών. Πολύ περισσότερο δε, όταν η εισπραξιμότητα αυτών των ανείσπρακτων ενοικίων είναι μηδενική, καταλήγοντας απλώς να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το δημόσιο. Το κεφάλαιο αυτό φαίνεται να έχει κλείσει. Όσοι πρόλαβαν φέτος και εκχώρησαν ανείσπρακτα ενοίκια του 2014, έχει καλώς, του χρόνου όμως θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Ο ΦΠΑ στην παιδεία

Το δεύτερο μέτωπο είναι ο ΦΠΑ στην παιδεία. Η κυβέρνηση, μέσω κύκλων της, διαμηνύει ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και ότι αγωνίζεται για την ανατροπή του μέτρου. 

Χθες το απόγευμα υπήρξε ένας αιφνιδιασμός. Με ανακοίνωση από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, πληροφορηθήκαμε ότι συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ και αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι «Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία».

Πέραν του γεγονότος ότι ούτως ή άλλως με τις υφιστάμενες διατάξεις νόμου τα νηπιαγωγεία εξαιρούνται, η «δικαιότερη εφαρμογή» αφήνει προφανή περιθώρια ερμηνειών ότι το μέτρο σίγουρα δεν θα καταργηθεί, όπως είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση υποκατάστατων -των γνωστών ισοδυνάμων- για να ακυρωθεί το μέτρο. Ωστόσο σημειωνόταν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα δεν αποκλείται επ' αυτού να υπάρξουν ειδήσεις στην ομιλία του πρωθυπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Για την ιστορία, η αρχική ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ εκδόθηκε «εκ παραδρομής, πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίασή του» και στη συνέχεια πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Πιάνουν δουλειά οι δανειστές

Αν ο πρωθυπουργός δώσει εντολή το μέτρο να αλλάξει, τότε στο νομοσχέδιο της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να περάσει διάταξη που θα καταργεί τις ισχύουσες και θα δείχνει τον δρόμο για επιβαρύνσεις σε άλλη κατεύθυνση, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Θα πρέπει παράλληλα να ενημερωθούν και οι δανειστές, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων θα αρχίσουν να φτάνουν κατά ομάδες σήμερα και αύριο, προκειμένου να «χτενίσουν» τόσο το προσχέδιο του προϋπολογισμού (κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τις προβλέψεις του Μνημονίου για έλλειμμα 0,25% και ύφεση 2,3% και πρόθεση προσαρμογών στο τελικό κείμενο), όσο και τα νομοσχέδια που θα υλοποιούν τα προαπαιτούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v