Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού τραπεζιτών σε ΗΠΑ και Λονδίνο

Με εντατικούς ρυθμούς γίνονται πλέον οι κατ' ιδίαν παρουσιάσεις στους ξένους επενδυτές. Τα εμπόδια, τα όπλα και η γνώση των όρων με βάση τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι τραπεζίτες.

Ραντεβού τραπεζιτών σε ΗΠΑ και Λονδίνο

Στο κυνήγι επενδυτών επιδίδονται, με ιδιαίτερη πλέον ένταση, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank), οι οποίοι πραγματοποιούν επαφές με τους υφιστάμενους αλλά και τους εν δυνάμει επενδυτές, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στο Λονδίνο.

Παρά τις εγγενείς δυσκολίες όπως την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση της νέας δομής βάσει της οποίας θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και της «άγνοιας» του ακριβούς ύψους των κεφαλαιακών αναγκών, τα στελέχη των τραπεζών δηλώνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι «οι πόρτες των ξένων επενδυτών είναι ανοικτές, παρά τις επιφυλάξεις».

Στη μάχη της πειθούς των ξένων επενδυτών οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν συμμάχους αφενός τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τα δισεκατομμύρια που τοποθέτησαν πέρυσι στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αφετέρου τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών που, από την πλευρά τους, επιδιώκουν την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίων καθώς έχουν αναλάβει τις αναδοχές.

Ξέρουν τη δομή...

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι οι αλλαγές του νόμου ανακεφαλαιοποίησης θα έρθουν στη Βουλή ανά πάσα στιγμή μετά την Τετάρτη, οι τραπεζίτες δεν πηγαίνουν στα... τυφλά στα ραντεβού τους με τους ξένους επενδυτές.

Οι βασικές και ουσιαστικές πτυχές της νέας δομής είναι έτοιμες (σ.σ. γραμμένες ήδη) από τα εμπλεκόμενα μέρη, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών και το μόνο που απομένει είναι η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών από το κουαρτέτο των θεσμών.

Ωστόσο, στα βασικά σημεία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, καθώς τους τελευταίους μήνες υπήρχε καθημερινή επικοινωνία, μέσω e-mails, με τους θεσμούς. Όσο για τα κίνητρα που θα δοθούν στους ξένους επενδυτές και θα περιγράφονται στον επικείμενο νόμο είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκούντος δελεαστικά...

...αναμένουν τον λογαριασμό

Το μόνο που απομένει είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Στο μέτωπο αυτό το τοπίο είναι ακόμη θολό, αν και οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει εν μέρει γνώση του λογαριασμού, από το Asset Quality Review (AQR), άρα εκ πρώτης τα στελέχη των τραπεζών διαθέτουν ένα μέρος του οδικού χάρτη.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν -επισήμως από το Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- για το ύψος των αναγκών ανά πάσα στιγμή μέχρι το Σαββατοκύριακο (10/11 Οκτωβρίου).

Αμέσως θα υπογράψουν ένα σύμφωνο εμπιστευτικότητας και θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του δυναμικού σεναρίου, το χρονικό διάστημα έως την 25η Οκτωβρίου (σ.σ. όταν θα γίνει η επίσημη δημοσίευση από την ΕΚΤ), με στόχο τη μείωση του λογαριασμού. Έως τότε θα πυκνώσουν και οι συζητήσεις με τους ξένους προκειμένου να δώσουν και έμπρακτα το παρών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v