Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα υποψηφίων στη ΝΔ επί... της διαδικασίας

Ποιες οι θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων για ενδεχόμενο ντιμπέιτ και για την ημερομηνία των εκλογών. Τι πιστεύουν για τα σημεία της ψηφοφορίας και το αντίτιμο που θα πληρώσουν τα μέλη. Η συνεδρίαση της Κ.Ο. και το Συνέδριο του Ε.Λ.Κ.

Κόντρα υποψηφίων στη ΝΔ επί... της διαδικασίας

Η εσωκομματική προεκλογική περίοδος επισήμως ξεκίνησε από χθες στη ΝΔ με την έγκριση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των τεσσάρων υποψηφιοτήτων και ήδη οι διαφωνίες των δυνάμει αρχηγών άρχισαν να εμφανίζονται.

Διαφωνίες ακόμα και για ζητήματα επί της διαδικασίας, τα οποία πάντως δεν αποκλείεται να αποβούν καθοριστικά για το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο λίγος ή πολύς χρόνος της προεκλογικής περιόδου, μια πιθανή τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους, το αντίτιμο το οποίο θα πληρώσουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν αλλά και τα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, μπορεί να φαίνονται σε ορισμένους απλά διαδικαστικά ζητήματα, όμως δεν είναι έτσι.

Γι' αυτό και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, με παρεμβάσεις τους -οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους- φροντίζουν να κοινοποιήσουν και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ.

ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε χθες ότι θα σεβαστεί κάθε απόφαση της Επιτροπής, δεν έχει πρόβλημα με την οποιαδήποτε διαδικασία θα συμφωνηθεί, ωστόσο έκανε γνωστή την πρότασή του: αντί για ντιμπέιτ, επειδή το ακροατήριο θα είναι συγκεκριμένο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες συνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «νέα συλλογικότητα» και πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πέντε θεματικών συνδιασκέψεων με αντικείμενα την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Συνοχή, τους Νέους και την Ανεργία, τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της ΝΔ στη λειτουργία του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της τηλεμαχίας, συμφωνεί με τους πέντε προαναφερόμενους άξονες και προσθέτει σε αυτούς και την εξωτερική πολιτική. «Ναι» στο ντιμπέιτ λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έστω χωρίς όλους αλλά με τη συμμετοχή όσων συμφωνούν, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή δημόσια προβολή των υποψηφίων και τη σύγκρισή τους από τους πολίτες.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει στην ανάγκη να στηθούν το γρηγορότερο δυνατόν οι κάλπες, ακόμα και στις 18 Οκτωβρίου, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα σε τεχνικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί μακρά προεκλογική περίοδο, με ολοκλήρωσή της στις 15 Νοεμβρίου. Νοέμβριο ψηφίζει και ο κ. Γεωργιάδης, ενώ κάπου ανάμεσα στις δύο ακραίες προτάσεις βρίσκεται ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ωστόσο θέλει επαρκή χρόνο για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Παράλληλα, τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούν να στηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός καλπών. Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει να θεωρεί λάθος τη διαδικασία «να δίνει ο κάθε περαστικός ένα δίευρο και να συναποφασίζει για τον πρόεδρο της ΝΔ», άποψη που είχε από τη διαδικασία του 2009.

ΑΝΤΙΤΙΜΟ: Αυτό συνδέεται άμεσα με το κόστος των εκλογών για το κόμμα, το οποίο είναι γνωστό ότι δεν βιώνει και τις καλύτερες περιόδους του και σε οικονομικό επίπεδο. Εκτιμάται πως η διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ, προβληματίζοντας εντόνως τους ανθρώπους του κόμματος. Στις εκλογές του 2009 αυτοί που ψήφισαν, πλήρωσαν «εισιτήριο» 2 ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να ισχύσει και σε αυτή τη διαδικασία.

Μία από τις προτάσεις που ήδη έχουν τεθεί και θα συζητηθούν σήμερα είναι το παραπάνω ποσό να το πληρώσουν μόνο τα ήδη μέλη του κόμματος, ενώ όσοι θελήσουν να εγγραφούν στους καταλόγους την ημέρα των εκλογών μόνο και μόνο για να ψηφίσουν, να πληρώσουν αρκετά μεγαλύτερο ποσό, προκειμένου «να δείξουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την παράταξη».

Σκέψη πάντως που θεωρείται δύσκολο να γίνει αποδεκτή, λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν το πιο χαμηλό αντίτιμο για όλους.

Διπλή πρόσκληση

Στο μεταξύ, άμεσα -τις επόμενες ώρες το πιθανότερο- αναμένεται η επανεμφάνιση του κ. Τζιτζικώστα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, την οποία στελέχωσε ως βουλευτής από το 2007 έως το 2009. Αφορμή, η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να πάρει θέση τόσο για τις προγραμματικές της κυβέρνησης, όσο και για τις ψηφοφορίες στους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν.

Η κίνηση αυτή του υπηρεσιακού προέδρου γίνεται για να θέσει τον συνυποψήφιό του «προ των ευθυνών του και να μη δοξάζεται κρυπτόμενος», όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες συνομιλητής του κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρό(σ)κληση, όπως και σε αυτήν να παραστεί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου στην Ισπανία, μαζί με τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v