Τράπεζες: Μετά τo stress test, τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Η ΕΚΤ θα συνυπολογίσει τις δράσεις που προβλέπουν τα περσινά πλάνα. Οι όροι για να προσμετρηθεί η κεφαλαιακή επίδραση από πώληση περιουσιακού στοιχείου. Μαχαίρι σε κόστη και επιθετικότερο πρόγραμμα πωλήσεων φέρνει η νέα κρατική βοήθεια.

Τράπεζες: Μετά τo stress test, τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης, θα υποβληθούν τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, ενώ δεν αποκλείεται η κατάθεσή τους να μετατεθεί ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Το stress test διενεργείται με δυναμικό σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει business plans τριετίας, με τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της προ προβλέψεων κερδοφορίας και άλλων μεγεθών (σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις, δημιουργία νέων καθυστερήσεων στα δάνεια, ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου κ.ά.).

Ο εποπτικός μηχανισμός θα στρεσάρει τις παραπάνω εκτιμήσεις και θα τις συνυπολογίσει στο αποτέλεσμα των κεφαλαιακών αναγκών.

Στο σκέλος, όμως, της απομόχλευσης, των πωλήσεων δηλαδή non core business assets και τραπεζικών θυγατρικών εξωτερικού, στη διαγνωστική θα προσμετρηθεί κεφαλαιακή επίδραση από κινήσεις που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα περσινά πλάνα αναδιάρθρωσης.

Για να γίνει αποδεκτή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό νέα κίνηση κεφαλαιακής επίδρασης και να προσμετρηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, τίθενται πολύ αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι έτοιμη συναλλαγή, να έχει προχωρήσει δηλαδή η διαδικασία και να επίκειται η ολοκλήρωσή της.

Ο εποπτικός μηχανισμός έχει καεί από την περσινή άσκηση, το δυναμικό σενάριο της οποίας έβγαζε κεφαλαιακά εντάξει τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες, με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται πολύ συντηρητικός.

Η ένταση των ενεργειών που θα περιλαμβάνουν τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης. Με διαφορετικό πρίσμα θα αντιμετωπιστεί μια τράπεζα που πέτυχε να καλύψει από τους ιδιώτες τις κεφαλαιακές της ανάγκες που προκύπτουν με βάση την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού και το βασικό σενάριο, και αλλιώς μια τράπεζα στην οποία το Δημόσιο κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Ακόμη πάντως και αν βρεθούν ιδιώτες που θα καλύψουν μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, λόγω και της νέας κρατικής βοήθειας, τα προς κατάθεση πλάνα αναδιάρθρωσης αναμένεται να είναι επιθετικότερα τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα της απομόχλευσης, όσο και ως προς τη μείωση του κόστους (σ.σ. κυρίως λειτουργικού).

Τους όρους αυτή τη φορά αναμένεται να τους καθορίσει σε μεγαλύτερο βαθμό η διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητηθούν περαιτέρω περικοπές στα κόστη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v