Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρέτσου: Εμπρακτη αλληλεγγύη με «ένεση» πάνω από 20 δισ.

Η εμπροσθοβαρής διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και οι αναγκαίες δράσεις για το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Κρέτσου: Εμπρακτη αλληλεγγύη με «ένεση» πάνω από 20 δισ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση, η Επίτροπος δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που συνάντησα και πάλι τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τον συγχάρηκα για την επανεκλογή του και τον διαβεβαίωσα ότι η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού, όπως το έχει ήδη πράξει επί σειρά ετών.

Έχουμε κοινούς στόχους για μια βιώσιμη ανάκαμψη και την άμεση επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται περισσότερο στη γνώση και θα είναι ανταγωνιστικότερο, με παράλληλη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς τον σκοπό αυτό.

Θα συνεργαστούμε στενά προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Πάνω από 20 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι έτοιμα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία. Συζητήσαμε τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο για τη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ταμεία.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν σημαντική εμπροσθοβαρή διάθεση πόρων για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα ρευστότητας που εμποδίζουν τις επενδύσεις μας στην πράξη. Επίσης, περιλαμβάνουν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, υπό τον όρο ότι οι ελληνικές αρχές θα αντιμετωπίσουν εγκαίρως όλα τα εμπόδια.

Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν καρπούς μόνο εάν οι Έλληνες εταίροι πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τη βέλτιστη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επωφελείται από εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη. Αυτό είναι το έργο της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής, που συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξ ονόματος του προέδρου Γιούνκερ.

Συζητήσαμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης και τους τρόπους για την από κοινού αντιμετώπισή της. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανείς μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά της. Θεσπίσαμε ένα στερεό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, το οποίο περιγράφει άμεση ανταπόκριση στην κατάσταση στη Μεσόγειο και ορίζει μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση όλων των πτυχών της μετανάστευσης. Περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα, τη σύσταση ομάδων υποστήριξης κομβικών σημείων (hotspots) και τη βελτίωση της πολιτικής σχετικά με τις επιστροφές.

Η Επιτροπή προσφέρει συνολικά περίπου 450 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα μέσω της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.

Αλλά η ευθύνη και η αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζουν. Αναμένουμε από την Ελλάδα να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης καθώς και ένα σύστημα επιστροφής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες στον τομέα της ικανότητας υποδοχής που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. έως τα τέλη Οκτωβρίου 

«Για την κυβέρνησή μας, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Γι' αυτό, τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους. Ήδη, μέσα σε δύο μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2015, κατευθύναμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ σε έργα που μέχρι τότε είχαν βαλτώσει».

Αυτό επεσήμανε, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σήμερα με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτώβρη, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ρύθμιση αυτή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τονίστηκε για μία ακόμα φορά η αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v