Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα για την υγεία

Έμφαση στη στελέχωση του συστήματος Υγείας έδωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις του περασμένου Φεβρουαρίου είχε αναδείξει την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στην περίθαλψη.

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα για την υγεία
Ελλείψεις στον τομέα των προμηθειών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού και προσθήκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι οι βασικές διαφορές των προγραμματικών δηλώσεων για την Υγεία των κυβερνήσεων Τσίπρα του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το Iatronet.gr.

Κατά την ανάγνωση των δηλώσεων της πρώτης του κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «υγειονομική τραγωδία» που προκλήθηκε από τα μνημόνια.

Είχε αναφερθεί, επίσης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στις δηλώσεις της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας ήταν πιο λακωνικός και περιέγραψε τις προτεραιότητες για την Υγεία ως εξής:

- Δέσμευση για την άμεση, απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη.

- Προαγωγή βασικής και κλινικής έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

- Πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

- Επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1.093 υγειονομικών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών.

- Άνοιγμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.

- Αξιολόγηση διοικήσεων των νοσοκομείων. Αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ως βασικός πυλώνας για το νέο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών Υγείας.

Οι δηλώσεις του Φεβρουαρίου

Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομιλιών δεν είναι σημαντικές. Παρατίθενται οι προτεραιότητες που είχε δώσει με την ομιλία του τον περασμένο Φεβρουάριο:

- Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις εξελίχθηκαν σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία στον τομέα της Υγείας.

- Πρωταρχική μας αποστολή είναι αφενός να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η πολιτική των μνημονίων, ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός και λειτουργικός αποκλεισμός της πλειοψηφίας των πολιτών από την πρόσβαση στην Υγεία και αφετέρου, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών του συστήματος υγείας.

- Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, θα οικοδομούμε ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας, με εργαλεία την ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, την ουσιαστική στήριξη των δομών Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος.

- Προτεραιότητα είναι, όμως, και η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v