Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Προσαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων στις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Ο Π. Σκουρλέτης εξήγγειλε τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβούλιου Ενέργειας, ενώ υπεραμύνθηκε της διατήρησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στον δημόσιο τομέα.

Ενέργεια: Προσαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων στις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Συγκερασμό των μνημονιακών υποχρεώσεων στην ενέργεια με τα όσα επαγγελλόταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, επιχείρησε με την ομιλία του στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.

Έτσι υπεραμύνθηκε της διατήρησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στον δημόσιο τομέα, ενώ το άνοιγμα της αγοράς προσπάθησε να το συνδυάσει με την προώθηση «εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση».

Όσο για τη θεσμική ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, την οποία επιβάλλει το Μνημόνιο που και ο ίδιος ψήφισε, την υπόσχεται υπό τον όρο ότι θα «αναστραφεί η μέχρι τις μέρες μας επίκληση κανόνων απελευθέρωσης της αγοράς για την πριμοδότηση ιδιωτών», ενώ η ΡΑΕ θα προβαίνει σε «αυστηρό έλεγχο τιμών, λειτουργιών προσφοράς και παραγωγής, με στόχο τη μείωση του γενικού κόστους και των τιμών».

Κατά τα άλλα και με δεδομένο ότι η χώρα στερείται ενεργειακού σχεδιασμού, ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε τη σύσταση ενός ακόμη Εθνικού Συμβούλιου Ενέργειας (από τη μεταπολίτευση έως σήμερα έχουν συσταθεί τρία ή τέσσερα συμβούλια), στο οποίο όπως είπε θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛ.ΠΕ., ενώ μίλησε για άσκηση πολιτικών στον συγκεκριμένο όμιλο που θα συμβάλουν στην περαιτέρω αξιοποίηση επενδύσεων για τη μεγαλύτερη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής εμπορίας και πετροχημικών με κλάδο διύλισης, με την προσέλκυση μεγάλων και φερέγγυων διεθνών εταίρων.

Τέλος, υποσχέθηκε μείωση των τιμών φυσικού αερίου για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, μέσω της αναμόρφωσης της αγοράς λιανικής, ενώ μίλησε και για επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση των τιμών.

Σκουριές

Εκτός κειμένου ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Όπως είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «Ακούστηκαν πάρα πολλά πράγματα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η τοποθέτησή μας και η απόφαση που πήραμε δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.

Κάνετε λάθος να λέτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το θέμα δίνει λάθος σήμα στους διεθνείς επενδυτές. Αν θέλετε να δώσετε την εικόνα μιας χώρας που δεν έχει κανόνες, κάνετε μεγάλο λάθος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v