Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «φυτικό φάρμακο» μετατρέπεται η μαστίχα Χίου

«Το μέλλον της μαστίχας είναι στην φαρμακευτική αξιοποίησή της», δηλώνει ο πρόεδρος των παραγωγών. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σε «φυτικό φάρμακο» μετατρέπεται η μαστίχα Χίου

«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», είχε πει ο Ιπποκράτης. Γνωμικό που φαίνεται να γίνεται πράξη στην περίπτωση της μαστίχας. Η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο το οποίο μεγαλώνει στη Χίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της ως φυτικού φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παθήσεις του δέρματος ή του παχέος εντέρου.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου σχεδιάζουν σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma να επενδύσουν συστηματικά τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά το 2016. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση είναι σε συνεννόηση και με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη προϊόντων σε σειρά κλάδων, όπως τα ενεργειακά ποτά.

Όπως είπε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθ. Μονίαρος σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη «το μέλλον της μαστίχας είναι στην φαρμακευτική αξιοποίησή της», προσθέτοντας «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων», τονίζοντας παράλληλα πως προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της από την ΕΕ είναι σημαντικές διότι ο ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης όπως ανέφερε ο ίδιος.

Υπό αυτό το πρίσμα οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου επιδιώκουν τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με αυτό οδηγό και με στόχο να αυξηθεί το μέρισμα ανάπτυξης για τον παραγωγό που σήμερα απολαμβάνει τιμές 80 ευρώ το κιλό περίπου (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΕ και της επιστροφής ΦΠΑ) η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στοχεύει στην αξιοποίηση της μαστίχας ως φυσικού φαρμακευτικού προϊόντος με ανάπτυξη σκευασμάτων τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών ειδών.

Σήμερα περίπου 12 εκατ. ευρώ διανέμονται από την πώληση της πρώτης ύλης (κύρια στο εξωτερικό - κατά 75%) στους 2.000 περίπου μαστιχοπαραγωγούς του νησιού. Αθροιστικά, ο τζίρος πέρυσι της Ένωσης και της Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα φτάνει τα 22 εκατ. ευρώ κι όπως είναι αντιληπτό η εισαγωγή στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων προϊόντων θα δώσει κι άλλες υπεραξίες. Για φέτος οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι ευοίωνες καθώς να δέντρα μπαίνουν στη διαδικασία συλλογής καλύπτοντας εν μέρει τη φυσική καταστροφή με τη πυρκαγιά το 2012 και τις περυσινές νεροποντές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v