Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Κλειδί η πρώτη αξιολόγηση για τράπεζες και οικονομία

Καταλύτη θα αποτελέσει για την οικονομία η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου, τονίζει η Eurobank. Προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη των εκτιμήσεων της Κομισιόν.

Eurobank: Κλειδί η πρώτη αξιολόγηση για τράπεζες και οικονομία

Τα οφέλη από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου για την οικονομία αλλά και για τις τράπεζες αναλύει η Eurobank στην μηνιαία έκθεση της για την ελληνική οικονομία.

Κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις θετικές προοπτικές για τις τράπεζες και κατ΄επέκταση για τις επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία εν γένει αποτελεί για τους αναλυτές της τράπεζας η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου.

Οσο για το ΑΕΠ εκτιμά πως η ύφεση θα είναι μικρότερη των εκτιμήσεων της Κομισιόν (2,3% για το 2015) ενώ για το χρέος αναμένει την αναδιάρθρωση του με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πιθανή μείωση των επιτοκίων.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Η θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα επαναφέρει το waiver, δίνοντας την δυνατότητα του απευθείας δανεισμού των τραπεζών απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει.

Επίσης, θα ανοίξει το δρόμο της ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των yields των ελληνικών ομολόγων και στην βελτίωση της τιμολόγησης και αποτίμησης των collaterals.

Με την επαναφορά του waiver οι ελληνικες τράπεζες θα μπορούν να καταθέτουν ως ενέχυρα ορισμένα δανεια στην ΕΚΤ ενώ θα επανέλθει στα προτερα, χαμηλότερα, επίπεδα το ύψος του haircut των ενεχυρων, τα οποία εχουν δοθεί για την χρηματοδοτηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA).

Η θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, στην αποστολή θετικών μηνυμάτων προς τους επενδυτές, στην σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών και στην συντομότερη επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία.

Στα θετικά του τρίτου μνημονίου οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν και τις λύσεις για τα κόκκινα δάνεια, με αιχμή την επιτέλους ενεργή διαχείριση τους, με όρους αγοράς!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v