Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση

Το τρίπτυχο αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση-ρύθμιση χρέους, «κλειδί» για την ανάκαμψη. Θα διαπραγματευτούμε τα «ανοικτά θέματα» της συμφωνίας. Kαλύτερο των εκτιμήσεων το γ' τρίμηνο. Ποιοι είναι οι στόχοι ενός «αριστερού» υπουργείου Οικονομικών.

Τσακαλώτος: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση

«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. 

Συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι και για να διαπραγματευτούμε για τα 4-5 ανοικτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Όπως είπε, μπορούν να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που είναι δύσκολα, ειδικά σε ό,τι αφορά στις συντάξεις αλλά και στον ΦΠΑ στα νησιά, όπου μένουν πολλοί με χαμηλό εισόδημα. Όπως όμως σημείωσε, τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το φορολογικό σύστημα αλλά μια αναπτυξιακή, στοχευμένη πολιτική. Το ίδιο, όπως τόνισε, συμβαίνει με τους αγρότες, όπου θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες (Τράπεζες, ΤΧΣ, ΤτΕ, κυβέρνηση, SSM). Πρέπει να γίνει γρήγορα, να υποστηρίξουμε τους μετόχους, είτε είναι η κυβέρνηση, είτε είναι οι ιδιώτες, και να βρεθεί ένα σύστημα που να εξασφαλίζει ότι τα δάνεια θα πάνε εκεί που χρειάζονται. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να λύσουμε για τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Ισως μια λύση είναι να ενωθεί αυτό το πρόβλημα με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα δημιουργηθεί.

Το χρέος

Υπάρχουν πολλά συμφέροντα και διαφωνίες, αλλά το μεγάλο κέρδος είναι ότι διεθνοποιήθηκε το πρόβλημα και αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση μπορεί να λυθεί.

Η ανάπτυξη

Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος, μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση από καταναλωτές που δεν θα φοβούνται να ξοδέψουν, να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να έρθουν επενδυτές. Ετσι θα σταματήσουν τα capital controls.

Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από αυτές που βλέπαμε τον Αύγουστο, αποκάλυψε. Όπως είπε, δεν ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα κριθούν και στο διεθνές μέτωπο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το «αριστερό» υπουργείο Οικονομικών

Θέλουμε αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα και το ΔΝΤ λέει ότι η ανισότητα δεν βοηθά την ανάπτυξη, σημείωσε. Ολες οι αυξήσεις δαπανών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση και στα νοσοκομεία. 

Εκανε αναφορά στα όσα είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης για τη φοροδιαφυγή και τη βελτίωση του κράτους. Κάθε ημέρα μού έρχονται για να υπογράψω μια σειρά από έγγραφα όπως για τη μετάταξη μιας νοσοκόμας από μια πόλη στην άλλη και από κάτω στο έγγραφο υπάρχουν δεκαπέντε υπογραφές. «Τέσσερις δεκαετίες τι έκαναν οι εκσυγχρονιστές;» αναρωτήθηκε.

«Στόχος μας στο υπουργείο Οικονομικών είναι να δώσουμε ζωτικό χώρο για να προχωρήσουν οι τομές σε όλο το φάσμα της οικονομίας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v