Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών η φορολόγηση ακινήτων εξωτερικού

Αλλαγή των αντικειμενικών αξιών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Το περιουσιολόγιο ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2015 και είναι εργαλείο διασταυρώσεων. Προχωρά το σχέδιο για φορολόγηση ακινήτων εξωτερικού.

Προ των πυλών η φορολόγηση ακινήτων εξωτερικού

Εξετάζουμε το παράδειγμα του νόμου Μόντι για τη φορολόγηση ακινήτων Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό του φόρου που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Συνέδριο ProdExpo, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα από το πρωί μεταδίδει το Euro2day.gr.

Θεωρούμε αδικία να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένας ιδιοκτήτης ακινήτου εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ στην Ελλάδα και να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα αυτός που έχει ένα σπίτι αξίας 5.000.000 ευρώ στο Λονδίνο.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει στην κατοχή του δύο λίστες από τις βρετανικές φορολογικές αρχές με την ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο Λονδίνο.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε μεταβιβάσεις ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2016, καθώς όπως είπε θα κλείσουν τα τμήματα κεφαλαίου των ΔΟΥ για το κοινό και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με μία ειδική φόρμα στο Taxis, την οποία θα συμπληρώνουν οι συμβολαιογράφοι, με τους φορολογούμενους να καταβάλλουν στην τράπεζα τον αναλογούντα φόρο. Έτσι θα γίνονται και άμεσα οι διασταυρώσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ από τον Νοέμβριο ενεργοποιείται το Περιουσιολόγιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει οι αλλαγές που θα προκύψουν στο φορολογικό να είναι αποτέλεσμα διαλόγου. Θέλουμε τον διάλογο για να έχουμε στο φορολογικό σύστημα σταθερότητα, απλότητα και αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο δεν αξιοποιεί τη δική του περιουσία με τον καλύτερο τρόπο και δεν δίνει το παράδειγμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ακίνητα που έχουν γίνει περιστερώνες και τα καταληστεύουν διάφοροι, πλήρωσε 24 εκατομμύρια για στέγαση τον χρόνο. Υπάρχει εφορία που πληρώνει 27.000 ευρώ τον μήνα ενοίκιο για τη στέγαση 17 υπαλλήλων. Αξιοποίηση προς όφελος του δημοσίου και όχι διαπλεκόμενων συμφερόντων. Πρέπει να πάμε σε προγραμματικές συμφωνίες με επενδυτές, οι οποίες θα προβλέπουν συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, π.χ. για δέκα χρόνια.

Εχουμε αποφασίσει να κινηθούμε στο πλαίσιο του μνημονίου και το τι θα γίνει στη φορολογία προβλέπεται με σαφήνεια.

Για το 2016 προβλέπει εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες. Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε οι εμπορικές αξίες να είναι κοντά με τις αντικειμενικές.

Το περιουσιολόγιο ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2015 και είναι εργαλείο διασταυρώσεων. Τα υπόλοιπα θέματα της φορολογίας είναι ανοικτά. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκπλήξεις και θα υπάρξει συγκεκριμένος φορέας διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v