Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατά του σημερινού μοντέλου παραχώρησης του Ελληνικού τάχθηκε ο Γ. Τσιρώνης

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θεωρεί πως η έκταση του πρώην αεροδρομίου πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση παλαιότερη μελέτη του ΕΜΠ και όχι με βάση το σχέδιο της Lamda Development, που έχει ήδη υπογράψει την πρώτη σύμβαση.

Κατά του σημερινού μοντέλου παραχώρησης του Ελληνικού τάχθηκε ο Γ. Τσιρώνης

Κατά της προώθησης του διαγωνισμού για το Ελληνικό με το σημερινό μοντέλο τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να «καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση την πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση, που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται». 

Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία έχει μάλιστα επικαιροποιηθεί, προβλέπει πολύ λιγότερες εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, σε σχέση με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Lamda Development, του ομίλου Λάτση, που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πλειοδότης από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο κ. Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η στρατηγική σας στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δεν αγγίζει μόνο τους μισθωτούς αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: είναι ο θάνατος του εμποράκου». Όπως είπε, «για τη δική σας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό είναι επένδυση ανάπτυξης. Για τη δική μας λογική, είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους».

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «αυτό είχε ομολογήσει με κυνική ειλικρίνεια ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κύριος Κουκιάδης, το 2010 σε ημερίδα: Όλα αυτά τα μικροκαταστήματα πρέπει να κλείσουν και η εμπορική δραστηριότητα να περάσει σε λίγα χέρια. Με αυτή την άποψη εμείς έχουμε πάρει οριστικό διαζύγιο».

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ο διαγωνισμός είναι, μάλιστα, ένας από τους εννέα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, στο τρίτο μνημόνιο, πως θα προχωρήσει με βάση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου υποστήριξε σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο Prodexpo, ότι η αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων προχωράει. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα «χρειαστεί χρόνος ωσότου ο πρώτος εκσκαφέας μπει στο Ελληνικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v