Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Μπαίνουν 4,5 δισ. στην οικονομία σε τρεις μήνες

Η βιωσιμότητα της συμφωνίας εξαρτάται από την επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε ο υπουργός. Εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να είναι έως και 1,5% φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Σταθάκης: Μπαίνουν 4,5 δισ. στην οικονομία σε τρεις μήνες

Τα 50 δισ. ευρώ βραχυχρόνιων δανείων μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα και αυτό είναι επιτυχία της συμφωνίας, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι τα χαμηλά πλεονάσματα είναι επίσης προς όφελος της οικονομίας.

Πότε θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικό πρόσημο; Κάποια στιγμή το 2016 απάντησε και σημείωσε ότι η συμφωνία το προβλέπει το β’ εξάμηνο του 2016. «Δεν θα είναι όμως έτσι. Η ύφεση φέτος μπορεί να είναι στο 1,5% του ΑΕΠ χάρη στον τουρισμό και το μικρότερο αντίκτυπο από τα capital controls. Η στροφή σε θετικό πρόσημο μπορεί να γίνει γρηγορότερα το 2016», υποστήριξε.

Η βιωσιμότητα της συμφωνίας εξαρτάται από την επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε ο υπουργός. Εκανε λόγο για πέντε κομβικά σημεία:

* Σταθεροποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια. Ηταν αποτυχημένες οι ανακεφαλαιοποίησεις γιατί δεν έλυσαν αυτό το πρόβλημα.

* Διατήρηση και προσανατολισμός όλων των χρηματοδοτικών πόρων για την οικονομία. Διασφαλίστηκαν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αποφάσεις στην Ευρώπη για το ΕΣΠΑ.

* Νέα εργαλεία χρηματοδότησης και νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

* Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και αναπτυξιακού συμβουλίου που θα κάνει παρεμβάσεις σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

* Ολοκλήρωση διαδικασίας ενοποίησης δημόσιων συμβάσεων μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

*** Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σταθάκη επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v