Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οριστική έξοδο από την κρίση στην τετραετία

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για έλλειψη προτάσεων και «απουσία στρατηγικής». Ερχεστε εδώ για να μας πείτε ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί, σχολίασε. Στόχος η έξοδος στις αγορές στις αρχές του 2017.

Τσίπρας: Οριστική έξοδο από την κρίση στην τετραετία

«Αυτή η τετραετία μπορεί να φέρει την οριστική έξοδο από την κρίση. Το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. 

«Στόχος είναι εντός του Νοέμβρη να έχει λήξει η πρώτη αξιολόγηση και ως το τέλος του χρόνου να λήξει η ανακεφαλαιοποίηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος».

Όπως είπε «μπορούμε στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές». Σημείωσε ότι με χρέος 180% του ΑΕΠ και άπιαστα πρωτογενή πλεονάσματα δεν βγαίνεις στις αγορές. Δεν βγαίνεις όταν έχει διαρρήξει την κοινωνική συνοχή, συμπλήρωσε.

«Περιμέναμε να ακούσουμε κάποιες διαφορετικές λύσεις από την αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν έγινε», σημείωσε. «Φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία για την εσωκομματική αρένα. Το πρόβλημα για τον τόπο είναι πως θα βγούμε από την κρίση».

Στην τριήμερη παρουσία σας ακυρώσατε την στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας. «Σας υπενθυμίζω», είπε στον Ευ. Μεϊμαράκη «ότι ζητάγατε να συναινέσουμε και να κυβερνήσουμε μαζί. Σε μια μέρα τα ξεχάσατε. Ερχεστε εδώ για να μας πείτε ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί».

«Ούτε πριν, ούτε τώρα λέτε την αλήθεια», συμπλήρωσε. Με την εξουσιομανία δεν θα δείτε κυβέρνηση ούτε σε αυτή, ούτε την επόμενη τετραετία.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ που επικαλείται η αντιπολίτευση ήταν προκειμένου να βγαίνει βιώσιμο το χρέος, συμπλήρωσε. «Πόσα μέτρα χρειάζονται για να πιάσετε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», αναρωτήθηκε.

«Τις δικές αμαρτίες των τελευταίων 40 χρόνων προσπαθούμε να διορθώσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρα και σημείωσε ότι από τα 86 δισ. του δανείου τα 53 είναι αναδιάρθρωση χρέους με καλύτερα επιτόκια. Από τα υπόλοιπα 33 δισ. τα επτά πάνε στην πραγματική οικονομία. Τα υπόλοιπα 25 πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα τελευταία το αν τα χρεωθεί ο ελληνικός λαός θα φανεί από την διαδικασία επιστροφής των τραπεζών στους ιδιώτες.

Το ασφαλιστικό

Εχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πρόβλημα βιωσιμότητας. Αντί να δώσετε προτάσεις λέτε ότι εμείς που κυβερνήσαμε επτά μήνες έχουμε καταστρέψει το σύστημα, υποστήριξε. Η αλήθεια είναι ότι η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v