Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η αύξηση του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου

Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας, υποστηρίζει οτι η απόφαση είναι αντισυνταγματική καθώς αντίκειται στο άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών, δεδομένου οτι ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει μόνο μια ορισμένη κατηγορία φορολογουμένων.

Στο ΣτΕ η αύξηση του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου
Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα απασχολήσει η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου, καθώς επιχειρηματίας της Μυκόνου προσέφυγε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Βάσει της υπουργικής απόφασης από 1.1.2015 ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο , Πάρο και Σκιάθο.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας, υποστηρίζει οτι η απόφαση είναι αντισυνταγματική καθώς αντίκειται στο άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών, δεδομένου οτι ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει μόνο μια ορισμένη κατηγορία φορολογουμένων.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς οι κάτοικοι αυτών των νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους άλλων νησιών ή τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, προβάλλεται ο ισχυρισμός οτι ο συντελεστής ΦΠΑ καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή προεδρικό διάταγμα όπως προκύπτει από το Σύνταγμα.

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση ειναι παράνομη καθώς δεν αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους καταργείται ο μειωμένος συντελεστής σε αυτά τα νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v