Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρμα... γκάζι για να κλείσει το πολυνομοσχέδιο

Πυρετός στα υπουργεία και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα. Ποια είναι τα βαριά μέτρα που καλείται να σηκώσει η κυβέρνηση σε φόρους, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και τράπεζες. Πίστωση χρόνου 48 ωρών για την ψήφιση δίνουν οι εταίροι.

Τέρμα... γκάζι για να κλείσει το πολυνομοσχέδιο

Όποιοι νομίζουν ότι τα 48 προαπαιτούμενα του υπό κατάθεση νομοσχεδίου γράφονται αποκλειστικά στα εμπλεκόμενα υπουργεία πλανώνται. Η διαδικασία εξελίσσεται σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και χθες είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Καραγιώργη Σερβίας, στο υπουργείο Ενέργειας, στο υπουργείο Εργασίας.

Οι δανειστές βάζουν το χεράκι τους, άλλοτε για να συνδράμουν με την τεχνική τους βοήθεια, άλλοτε για να εξασφαλίσουν ότι οι διατάξεις που θα περάσουν στη Βουλή θα είναι στα μέτρα του Μνημονίου. Αρωγοί στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων που απαίτησαν να μπουν στο Μνημόνιο και συμφωνήθηκαν τελικά -μετά από διαπραγμάτευση- με την κυβέρνηση. Την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως δεν διαφέρει από τη σημερινή.

Αυτή τη φορά, η δουλειά είναι πολλή και ο χρόνος λίγος. Πρωτοφανές; Όχι. Κρίσιμο; Ναι. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα ως ένα πρώτο δείγμα αξιοπιστίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Απαιτείται όμως ένα ράλι και οι διατάξεις δεν είναι ακόμα έτοιμες, παρότι η πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων είναι ίσως η πλέον ανώδυνη σε σχέση με όσα έπονται. Το «μεγάλο» ασφαλιστικό, τα «βαριά» φορολογικά, τα πλέον «κρίσιμα» τραπεζικά. Αυτά είναι στα επόμενα «πακέτα».

Μια ανάσα πάντως, φαίνεται, δόθηκε. Πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι εταίροι δεν ζητούν να ψηφιστεί οπωσδήποτε στις 15 Οκτωβρίου το νομοσχέδιο, αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν «παράταση» δύο ημερών. Αυτό το 48ωρο μπορεί να δείχνει μικρό, ωστόσο είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση, που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος (τρεις συνεδριάσεις στις επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια) και να αποφύγει έτσι το «αγκάθι» του κατεπείγοντος, διαδικασία με την οποία πέρασε το Μνημόνιο το καλοκαίρι.

Τα αγκάθια

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αγκάθια. Στα προαπαιτούμενα ειδικής προσοχής της τρέχουσας δέσμης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

* Τράπεζες. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (εξομάλυνση της ρευστότητας και των όρων πληρωμής και ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων, ενίσχυση της διακυβέρνησης και αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων). Η στρατηγική αυτή, βάσει του μνημονίου, θα περιλαμβάνει και σχέδια σχετικά με τις ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα έχει ως στόχο την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδύσεων στις τράπεζες και την επιστροφή τους σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς μεσοπρόθεσμα.

* Κόκκινα δάνεια. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων.

* Πλειστηριασμοί. Αυστηροποίηση κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και προσαρμογή του νόμου για την πτώχευση των νοικοκυριών, ώστε να ενσωματώσει τις προτάσεις των θεσμών.

* Ενεργειακά. Οι αρχές θα εφαρμόσουν ένα καθεστώς για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας· θα τροποποιήσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος τους και θα θεσπίσουν κανόνες σύμφωνα με την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή αγοράς· θα αρχίσουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με παράλληλη ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής· θα εφαρμόσουν διακοπτόμενες συμβάσεις όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· θα αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος.

* Ασφαλιστικά. Υπαγωγή στο ETEA όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εφαρμογή του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα και έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των πρόσφατων συνταξιοδοτικών αλλαγών.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ότι οι κατώτατες συντάξεις θα πρέπει και αυτές να αποτελούν αντικείμενο περικοπής για όσους φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη (π.χ. για όσους φεύγουν στα 62, με 15 χρόνια προϋπηρεσίας). Περαιτέρω αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία ώστε να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και γι' αυτούς που θα διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, η περίοδος καταβολής εισφορών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 40 χρόνια μέχρι το 2022.

Τα φορολογικά

Στο πεδίο των φορολογικών αλλαγών, μπροστά σε αυτά που έρχονται οι παρεμβάσεις αυτού του πακέτου προαπαιτούμενων μπορούν να θεωρηθούν...λάιτ. Γράφονται διατάξεις οι οποίες προβλέπουν:

* Φοροδιαφυγή. Νέες ποινικές νομικές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και την απάτη. Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με ταυτόχρονη θέσπιση «κατάλληλων ποινών» για τις απλές παραβάσεις του ΚΒΣ.

* Επιστροφές φόρου. Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

* Ανείσπρακτα ενοίκια. Ακύρωση του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που αφορά τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Οι αλλαγές στις εκατό δόσεις είναι επίσης στο πακέτο των προαπαιτούμενων. Πρόκειται όμως για το γνωστό «μαχαίρι» στον αριθμό των δόσεων με εισοδηματικά κριτήρια, την αύξηση του επιτοκίου και την απώλεια ρύθμισης αν δεν καλύπτονται οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι διατάξεις έχουν ψηφιστεί, μένει μία εγκύκλιος η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v