Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοθετικό μπαράζ και πολιτικό pressing ετοιμάζει το Μαξίμου

Παράλληλα «χτυπήματα» στη Βουλή σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πίεση σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, με μοχλό τις εκτός συμφωνίας νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μετά τον Ολάντ έρχεται και ο Στάινμαγερ, δημιουργώντας πολιτικούς συμβολισμούς.

Νομοθετικό μπαράζ και πολιτικό pressing ετοιμάζει το Μαξίμου

Εντολή για... νομοθετικό μπαράζ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο επιτελείο του, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε προχθές τη νύχτα η κυβέρνησή του. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός θέλει να φτάνουν στη Βουλή σχεδόν παράλληλα τα νομοθετήματα που αφορούν τη συμφωνία (προαπαιτούμενα) και εκείνα που αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις για το πολιτικό σύστημα και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των δεύτερων, με τα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές άδειες και για τη μείωση (δια της κανονικής φορολόγησης) των βουλευτικών-κυβερνητικών αποδοχών να βρίσκονται στην κορυφή.

Οσο για το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι έτοιμο για κατάθεση σήμερα ή αύριο, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει: πρώτον, να μην έχει τη μορφή ενός άρθρου και, δεύτερον, να μην ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η «παράταση δύο ημερών» που -κατά τις πληροφορίες- έδωσαν οι εταίροι στην ψήφισή του (και για την οποία ενημερώθηκε χθες το βράδυ το Μαξίμου αρμοδίως από το ΥΠΟΙΚ) δίνει την απαραίτητη «ανάσα». Ητοι, επιτρέπει συζήτηση-ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος (σ.σ. τρεις κοινές συνεδριάσεις των αρμοδίων επιτροπών και τρεις της Ολομέλειας), με deadline την 17η Οκτωβρίου.

Πίεση προς ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Μέσω αυτών των διαδικασιών ο κ. Τσίπρας θα εντείνει την «πίεση» προς τις «προοδευτικές δυνάμεις» να στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και... να ξεκολλήσουν από τη ΝΔ.

«Αν συνεχίσουν να είναι 'ουρά' της Ν.Δ., κακό του κεφαλιού τους», είπε από το βήμα της Βουλής προχθές τη νύχτα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προσθέτοντας με νόημα ότι καλούνται να πάρουν θέση "τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της, τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης».

Ο συμβολισμός της επίσκεψης Ολάντ

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν (και) αυτή τη διάσταση στην επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, στις 22-23 Οκτωβρίου.

Πέραν του βασικού ρόλου που διαδραματίζει ο Γάλλος πρόεδρος στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και των επενδυτικών συζητήσεων που περιλαμβάνει η ατζέντα, εκτιμάται ότι η διήμερη παρουσία του στη χώρα και οι συναντήσεις που θα έχει, θα ενισχύσουν την προσπάθεια που εκδηλώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Οι πληροφορίες μάλιστα τον θέλουν να βρίσκεται πίσω από την πρόσκληση που απηύθυνε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ευρωομάδας Τζιάνι Πιτέλα στον πρωθυπουργό, τη μεθεπομένη της νέας εκλογικής του νίκης, να μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στις συναντήσεις της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες -πρόσκληση που ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που είναι μέλη της.

Οι ζυμώσεις ωστόσο συνεχίζονται και «σύντομα θα κληθούν οι εγχώριες δυνάμεις να πάρουν θέση», όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Στάινμαγερ στην Αθήνα

Κατά ορισμένες πληροφορίες, την παραπάνω «κινητικότητα» θα ενισχύσει και ο έτερος υψηλός Ευρωπαίος επισκέπτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Η δική του έλευση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο, με ατζέντα τη διαχείριση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που αποτελούν μείζον θέμα για το Βερολίνο.

Σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού, πάντως, επισημαίνεται με νόημα η ιδιότητά του ως κορυφαίου στελέχους του SPD (του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος). Και συνδέεται με το «άνοιγμα» που επιχείρησε στον κ. Τσίπρα... μετά το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωσοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v