Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αγώνας... αντοχής για την εκλογή του νέου αρχηγού

Το παρασκήνιο της απόφασης για την 22α Νοεμβρίου. Οι θέσεις των υποψηφίων, το... διάλειμμα και ο συμβιβασμός. Πώς κινούνται οι τέσσερις εν δυνάμει πρόεδροι.

ΝΔ: Αγώνας... αντοχής για την εκλογή του νέου αρχηγού

Ο κύβος ερρίφθη και τελικά, μετά κόπων, βασάνων και... διαφωνιών, όπως αποφασίστηκε χθες, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε αργά το βράδυ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατά την οποία δεν ελήφθη καμία άλλη απόφαση επί της διαδικασίας.

Πρόκειται για την πλέον μακρά προεκλογική περίοδο, που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια τόσο από τις εθνικές εκλογές, όσο και από το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, και για την οποία οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να προσαρμόσουν αναλόγως τη στρατηγική τους.

Αρχικά ο μεν προσωρινός νυν πρόεδρος ήθελε η διαδικασία να τελειώνει μέσα στον Οκτώβριο, οι δε τρεις άλλοι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο». Και εν προκειμένω, όπου «ξενοδόχος», είναι οι εταιρίες που διεκδικούν να αναλάβουν τη διαδικασία και δη τα τεχνικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι την ημερομηνία εκλογής.

Ο χρόνος που ζητούν αυτές είναι τουλάχιστον 30-35 μέρες από σήμερα, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι οι ημερομηνίες μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έπρεπε να αποκλειστούν. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, άρχισε το παιχνίδι της... κολοκυθιάς.

Ο συμβιβασμός

Ο εκπρόσωπος του Άδωνι Γεωργιάδη πρότεινε την 29η Νοεμβρίου για συμβολικούς λόγους (ημερομηνία της εκλογής του προηγούμενου αρχηγού, Αντώνη Σαμαρά, το 2009), ωστόσο, όπως είπε, θα δεχόταν και την 22α.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα αντιπρότειναν την 15η Νοεμβρίου. Η πλευρά Μεϊμαράκη συμφώνησε με την 22α, εφόσον υπάρξουν οι διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά ζητήματα, ωστόσο για λόγους ασφαλείας έβαλε στο τραπέζι, ως πρότασή του, την 29η Νοεμβρίου. Έπειτα, επανήλθε ο εκπρόσωπος του κ. Γεωργιάδη, που συμφώνησε με την 15η του μήνα (πρόταση Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα), χωρίς όμως και πάλι να αποκλείει την 22α.

Ο διάλογος δεν κατέληγε πουθενά, αποφασίστηκε να γίνει ένα μικρό διάλειμμα και... ως εκ θαύματος, η επανέναρξη της συνεδρίασης βρήκε όλες τις πλευρές να συμβιβάζονται στην ημερομηνία της 22ας Νοεμβρίου για πρώτο γύρο και, εφόσον χρειαστεί, της 29ης του μήνα για τον επαναληπτικό γύρο.

Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τη διαδικασία θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα, σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον έχουν δείξει τρεις εταιρίες για να αναλάβουν την οργάνωση της εκλογικής μάχης και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει προσφορά μία ακόμα.

Οι κάλπες πιθανότατα -κυρίως για οικονομικούς λόγους- δεν θα είναι 1.500, όσες δηλαδή το 2009, αλλά λιγότερες (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γύρω στις 1.000 ή λίγες παραπάνω), ενώ εκτός της συνδρομής των 2 ευρώ για όλα τα μέλη που θα ψηφίσουν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα επιπλέον ποσό, ως τέλος εγγραφής, για όσους πρωτοεμφανίζονται σε κομματική διαδικασία.

Οι στρατηγικές των τεσσάρων

Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, πάντως, συνεχίζουν την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, με τον καθένα να έχει χαράξει τη δική του στρατηγική.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες την Κύπρο για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα παρουσιάσει το όραμά του για τη ΝΔ (19.30 μ.μ., Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254) και από αύριο ξεκινά περιοδείες με πρώτο σταθμό την Κορινθία και δεύτερο τη Θράκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του χθες στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας το «στρατηγείο» του στην πρωτεύουσα, σήμερα θα μιλήσει στην Πάτρα και αύριο στα Ιωάννινα, μπροστά σε κομματικά στελέχη.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με σύνθημά του τη φράση «Να κάνουμε τα λόγια πράξεις», ξεκινά με λεωφορείο τις περιοδείες του στην επικράτεια, με πρώτο σταθμό τις Σκουριές, ενώ θα επιμείνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του μέσω ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει περισσότερο θεσμικά, καθώς μετά την προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή, συνέχισε και χθες τη σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, με δήλωσή του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Πολλά ποντάρει και στις επόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, από τη στιγμή μάλιστα που η Βουλή θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή τα προαπαιτούμενα και τις άλλες υποχρεώσεις μας λόγω του μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v