Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήνεται η κομπίνα με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές

Διαστάσεις μάστιγας έχει λάβει η χρήση «πειραγμένων» και αδήλωτων στην εφορία ταμειακών μηχανών. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο. Ντου ακόμα και σε σπίτια από τη ΓΓΔΕ και την οικονομική αστυνομία.

Πώς στήνεται η κομπίνα με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές

Για κάποιον που γνωρίζει πώς να «πειράζει» το λογισμικό ενός φορολογικού μηχανισμού, αποδεικνύεται πολύ εύκολο να εκδίδονται κανονικά όλες οι αποδείξεις της ημέρας, αλλά όταν στο κλείσιμο του ταμείου βγαίνει ο λογαριασμός των εισπράξεων, το αποτέλεσμα για τα μάτια της εφορίας να περιορίζεται στο ένα δέκατο ή ακόμα πιο χαμηλά.

Το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών, το οποίο στις αρχές του καλοκαιριού εντυπωσίασε τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι διαστάσεις του, τώρα πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ιδίως στον χώρο των καταστημάτων εστίασης, όπως διαπιστώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ελεγκτές της οποίας δεν δίστασαν συνοδεία αστυνομικών οργάνων να κάνουν έρευνες ακόμα και σε δύο σπίτια, βγάζοντας λαβράκια.

Περίπου 130.000 ευρώ βρέθηκαν στο ένα σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ νωρίτερα στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των εμπλεκόμενων σε ενδεχόμενο κύκλωμα παραποίησης φορολογικών μηχανισμών είχαν κατασχεθεί συνολικά εξήντα εννιά υπολογιστές, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών καθώς και πληθώρα φορολογικών στοιχείων.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έγιναν προχθές σε Αττική και Κρήτη, σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις, από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της ΓΓΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Ελέγχθηκαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και δέκα οκτώ επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, και στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο.

Κατασχέθηκαν συνολικά εξήντα εννιά υπολογιστές - φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων.

Τα κατασχεθέντα αποστέλλονται τώρα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θεωρούν ότι το φαινόμενο της παραποίησης ταμειακών μηχανών και ευρύτερα φορολογικών μηχανισμών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδίως στον χώρο της εστίασης, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τη «μόδα» της παραποίησης λογισμικού, ώστε οι συνολικές εισπράξεις να εμφανίζονται μειωμένες, άρα μειωμένος να είναι τόσο ο οφειλόμενος ΦΠΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος, η ελεγκτική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού ανέδειξε δεκάδες φαινόμενα ταμειακών μηχανών οι οποίες εξέδιδαν απλά χαρτάκια, χωρίς καμία φορολογική αξία, είτε διότι η ταμειακή ήταν πειραγμένη, είτε διότι δεν είχε δηλωθεί ποτέ στη ΔΟΥ.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις εντοπίστηκε τον Αύγουστο σε ταβέρνα της Μάνης, η οποία λειτουργούσε κανονικότατα εκδίδοντας όλες τις αποδείξεις από το 2001, αλλά εδώ και 14 χρόνια δεν είχε δηλώσει ποτέ την ταμειακή στην εφορία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v