Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόμσεν: Υπό δυο όρους θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και οι ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν το χρέος, ξεκαθαρίζει το στέλεχος του Ταμείου. Αν οι ευρωπαίοι θέλουν λύση με επιμήκυνση θα πρέπει να είναι «σημαντική» επιμήκυνση, τονίζει.

Τόμσεν: Υπό δυο όρους θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξή τύπου στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου στο Περού. Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε χθες η γενική διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε ότι «απαιτούνται ‘δυνατές’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘δυνατή’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένο το Ταμείο από το πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ.

«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε με νόημα.

Οπως είπε ο κος Τόμσεν με το πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να επανέλθει σε τροχιά. Κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό αλλά «χαιρετίζω την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει αυτά τα θέματα».

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δυο στοιχεία που ανέφερε και η Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε.

Σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στην Ευρώπη υποστήριξε ότι βλέπουμε σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στις μειωμένες τιμές πρώτων υλών και τις καλές συνθήκες στις αγορές χρήματος. Το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη αμετάβλητη, στο 1,5% του ΑΕΠ το 2015 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016.

Εδωσε έμφαση στο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει το QE αν απαιτηθεί και κάλεσε χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης με επενδύσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v