Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσινγκ σε Αθήνα και δανειστές από ΗΠΑ

Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ο Τζακ Λιού. Για «σημαντική» επιμήκυνση των ωριμάνσεων έκανε λόγο ο Πωλ Τόμσεν, «απαντώντας» στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για λύση σε βάθος... 15ετίας.

Πρέσινγκ σε Αθήνα και δανειστές από ΗΠΑ

Στη γραμμή του ΔΝΤ εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Ο κ. Λιου συνεχάρη τον κ. Τσακαλώτο για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει την χώρα εντός ευρωζώνης. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και η Ευρώπη να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την ελάφρυνση του χρέους. 

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν κινήθηκε στην γραμμή που χάραξε από την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «απαιτούνται 'δυνατές' μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και 'δυνατή' ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένο το Ταμείο από το πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ που περιέγραψε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για λύση σε βάθος... 15ετίας.

«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε.

Οπως είπε ο κος Τόμσεν με το πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να επανέλθει σε τροχιά. Κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό αλλά «χαιρετίζω την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει αυτά τα θέματα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v