Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Διπλή εντολή για σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

Τσίπρας: Διπλή εντολή για σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

Στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή υπήρχε πολύ αγωνία. Μόλις είχαμε ολοκληρώσει τη συμφωνία και αντιμετωπίσαμε την κρίση στο εσωτερικό, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανακτήσαμε την δυναμική μας στην πορεία για τις εκλογές. Πολλούς εξέπληξε το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως αυτούς που έχουν επαφή με τους πολίτες. Ο λαός μας έδωσε απάντηση και μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη στη διαπραγμάτευση, αλλά και τις δύσκολες επιλογές μας προκειμένου να μείνουμε όρθιοι και να αποφύγουμε την παγίδα που έστησαν ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Διπλή εντολή για αποκατάσταση της σταθερότητας και προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεριζώσει το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Οι εκλογές για πρώτη φορά ήξεραν. Η συμφωνία ήταν δεδομένη και οι πολίτες επέλεξαν ποια δύναμη μπορεί σε αυτά τα δεδομένα μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Παρά την τρομαχτική επίθεση της προπαγάνδας οι πολίτες είδαν ότι κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε ότι καλύτερο με βάση τους συσχετισμούς και τον ανοιχτό χρηματοδοτικό εκβιασμό.

Πέρα από τη δικαίωση στο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές είδαμε και ένα διαχωρισμό του εκλογικού σώματος. Επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λαϊκά στρώματα με την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν αποτελούν πυξίδα για τις προτεραιότητές μας. Αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. 

Συνέδριο το Φλεβάρη

Σε αυτό το πλαίσιο αξιών, αρχών και στόχων συμπληρώνουμε την Πολιτική Γραμματεία και εκλέγουμε το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τα όργανα δηλαδή που θα οδηγήσουν το κόμμα μας προς το 2ο Συνέδριό του, το Φλεβάρη του 2016, είπε ο πρωθυπουργός. «Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Σε ένα Συνέδριο που θα αντανακλά την πραγματικότητα που όλοι μας βιώσαμε στην προεκλογική περίοδο».

Οι καρποί για την Ευρώπη

«Η νίκη μας στις 20 Σεπτέμβρη έφερε τους πρώτους καρπούς της και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πορτογαλικός λαός πήρε τη σκυτάλη της ελπίδας και της αλλαγής από τον ελληνικό. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. 

Το Μπλόκο της Αριστεράς διπλασίασε την εκλογική του βάση και εκτοξεύτηκε από το 5,2% το 2011 στο 10,2%. Μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

Σειρά έχει το Δεκέμβρη η Ισπανία, με τους Podemos. Και τους πρώτους μήνες του 2016 η Ιρλανδία, με το Sinn Fein.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα.

Με ορίζοντα τους επόμενους κρίσιμους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουμε προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης: 

α) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

β) την απομείωση του χρέους, και

γ). τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επιδιώκουμε να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, προστατεύοντας, όμως, την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή. Προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις, που πετύχαμε να είναι ένα από τα ανοιχτά πεδία της διαπραγμάτευσης. Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο της πατρίδας μας. Προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο υπό την έννοια της μη εκποίησης, αλλά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι διαδικασίες αυτές θα συμβάλουν ώστε η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016. Θα μας δώσουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της συμφωνίας της 12ης Ιούλη με τους δανειστές.

Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:

α) η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

β) η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

γ) η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.

δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

στ) η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v