Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει... εκτός κράτους

Το κόμμα θα είναι η αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης, δεν θα στέλνει πελάτες στο κράτος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χείρα συνεργασίας με Σοσιαλιστές αλλά... «να ξεκολλήσουν από τη Δεξιά». Αγώνας δρόμου για αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών-χρέος. Στις ράγες και το "παράλληλο πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει... εκτός κράτους

Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει ο (για δεύτερη φορά κυβερνών) ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προκήρυξη συνεδρίου για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ανέπτυξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη θέση που "χτίζει" επιμελώς τις τελευταίες εβδομάδες για κοινή δράση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας, καλώντας τους εγχώριους εκφραστές της δεύτερης (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) να "ξεκολλήσουν" από τη Δεξιά.

Σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή δε, παρουσίασε τους δύο άμεσους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο: πρώτον, εφαρμογή των μνημονιακών συμφωνηθέντων για να επιτευχθεί το τρίπτυχο αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών-απομείωση του χρέους και, δεύτερον, "τρέξιμο" του "παράλληλου προγράμματος" του ΣΥΡΙΖΑ στα πεδία της κοινωνικής δικαιοσύνης-διαφθοράς-διαπλοκής.

Δεν στέλνουμε "πελάτες" στο κράτος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα εκτός κράτους» είπε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τον Γκράμσι, εγκαινιάζοντας τη δικαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος μετά την περιπέτεια της διάσπασης.

«Θα δίνει καθημερινά τη μάχη της ηγεμονίας, διότι η εκλογική νίκη δεν σημαίνει ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς. Για να λειτουργεί όμως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση ως άγρυπνη αριστερή συνείδησή της και ταυτόχρονα να είναι αυτόνομος από το κράτος», τόνισε, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ούτε παρέχουμε εγγύηση ότι μέσω του κόμματος κάποιος θα προωθηθεί στον κρατικό μηχανισμό, όπως συνέβαινε 40 χρόνια με το πελατειακό κράτος».

Αναφερόμενος εμμέσως στη διάσπαση, έθεσε και το νέο πλαίσιο εσωκομματικής λειτουργίας, ώστε να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι άθροισμα συνιστωσών και τάσεων: «Η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε με άδοξο τρόπο. Η πολιτική καχυποψίας-κλειστών θυρών βολεύει μηχανισμούς, όπως και η άποψη 'λίγοι και καλοί'. Να αποφασίσουμε σήμερα ότι αυτό έληξε οριστικά».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερη επιμονή στην ανασυγκρότηση της Οργάνωσης Νεολαίας, δεδομένου ότι, αν και το μεγαλύτερο τμήμα των οργανωμένων μελών αποχώρησε πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε 40% των ψήφων στις ηλικίες 18-24 ετών στις εκλογές. «Οι νέοι πρέπει να είναι η βάση μας για τις μάχες που θα δώσουμε», είπε.

Ξεκαθάρισε επίσης τη σχέση που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα με τα τμήματα των πολιτών που μετακινήθηκαν από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ («ήμασταν κόμμα του 4%, κάποιοι μας ψήφισαν για να φτάσουμε στο 35%») και, κυρίως, «να μην τους απογοητεύσουμε».

Βάσει των παραπάνω, θα ξεκινήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση κόμματος-Νεολαίας ενόψει του συνεδρίου στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ενώ αύριο θα συμπληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία (από τα μέλη της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας που αποχώρησαν) και θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας, καθώς πριν από τις εκλογές αποχώρησε ο Τάσος Κορωνάκης.

Με Σοσιαδημοκράτες και Πράσινους

Μηνύματα... με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο κ. Τσίπρας στις ευρωπαϊκές και εγχώριες προοδευτικές δυνάμεις.

Αφού αναφέρθηκε στην πεντάμηνη διαπραγματευτική μάχη και στις διεργασίες που αυτή προκάλεσε, μίλησε για τα αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται, εμφανίζοντας ως παράδειγμα τις εκλογές στην Πορτογαλία: «Ο κεντροδεξιός συνασπισμός ήρθε πρώτος αλλά με 36% από 51% που είχε, ενώ οι αριστερές δυνάμεις διπλασιάστηκαν. Πλέον, υπάρχει πλειοψηφία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς στην Πορτογαλία, αλλά δεν σχηματίζεται κυβέρνηση λόγω του διχασμού που παρατηρείται εντός της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς οι κοινωνίες πιέζουν αλλά οι ηγεσίες παραμένουν ουρά της Δεξιάς», ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτό το βλέπουμε κι εδώ».

Παρουσίασε όμως με ευκρίνεια (και από το βήμα κομματικού, πλέον, οργάνου) τη βασική θέση του που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα: «Συναντιόμαστε η ευρωπαϊκή Αριστερά με τμήματα Σοσιαλδημοκρατίας και τους Πράσινους στη μάχη για να τιθασεύουμε ασυδοσία αγορών»...

Σ' αυτό το πλαίσιο ενέταξε την πρότασή του να προστεθεί το Ευρωκοινοβούλιο στους τέσσερις θεσμούς που επιβλέπουν τα προγράμματα (το ελληνικό, εν προκειμένω), ώστε οι διαπραγματεύσεις «να μη μένουν σε κλειστές κάμαρες αλλά να έχουν λόγο και ρόλο οι εκλεγμένοι».

Το στοίχημα του εξαμήνου

Οσο για το εξάμηνο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο περί τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, ώστε να επιτευχθεί το τρίπτυχο αξιολόγηση - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - απομείωση χρέους», πόσο μάλλον, όπως πρόσθεσε, που το θέμα του χρέους βρίσκει πλέον υποστηρικτές εντός κι εκτός Ευρώπης.

Παρέπεμψε ωστόσο σε νέες μάχες που θα δοθούν για βελτιώσεις-διορθώσεις της συμφωνίας, όταν θα αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα κάποιων σημείων της. «Η οικονομία είναι ζωντανός οργανισμός. Οταν οι τεχνοκράτες δουν ότι οι αυξήσεις, για παράδειγμα, στον ΦΠΑ δεν έχουν αποτέλεσμα και ότι το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι η εισπραξιμότητα, θα δώσουμε τη μαχη μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για νίκες προς όφελος της κοινωνίας».

Χωρίς... καλωπισμούς, χαρακτήρισε «δύσκολους» τους επόμενους μήνες (σ.σ. της τήρησης της συμφωνίας), λέγοντας ότι «πρέπει να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να θέσουμε κόκκινες γραμμές για να μη χάσουμε ό,τι κατακτήσαμε».

Ως παράδειγμα έφερε τα κόκκινα δάνεια («η μεγάλη μάχη, με συμμαχίες στην Ευρώπη, θα δοθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας») και τις επενδύσεις («προϋπόθεση γι' αυτές θα είναι ο σεβασμός στην εργασιακή νομοθεσία και στην προστασία του περιβάλλοντος»).

«Το πάρτι τελείωσε»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σταδιακή εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» που παρουσίασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά, κυρίως, στο «χτίσιμο» μιας νέας δημόσιας διοίκησης και στο κοινωνικό κράτος.

Και παρουσίασε τις κάτωθι άμεσες παρεμβάσεις:

- Δημοκρατική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

«Δεν διορίσαμε εμείς στρατιές στο Δημόσιο αλλά υπερασπιστήκαμε τα δίκια τους, όταν αυτοί που διόρισαν έσπευσαν να κατασπαράξουν δικαιώματά τους», είπε, και έφερε ως παράδειγμα την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιανουαρίου 2016 «χωρίς απώλεια εισοδήματος».

- Στήριξη κοινωνικού κράτους.

Ως παραδείγματα (άμεσης νομοθέτησης» ανέφερε την έκδοση καρτών μετακίνησης για ευπαθείς ομάδες, την ενεργοποίηση καρτών υγείας για τους ανασφάλιστους, τα σχολικά γεύματα, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για προώθηση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, τα νέα προγράμματα απασχόλησης για 150.000 επιπλέον ανέργους.

- Νέο μοντέλο Α'βάθμιας Υγείας.

- Μεταρρύθμιση Παιδείας.

Μίλησε για «Νέο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας», ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει «πλατύ, εξαντλητικό διάλογο». Ξεκαθάρισε όμως ότι εφόσον «οι απόψεις έχουν ιδεολογικό πρόσημο», δεν θα επιδιώξει «αναγκαστική συναίνεση με όσους εκδικήθηκαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ζητώντας άλλες συνθήκες για την πλέμπα και άλλες για τα παιδιά των πλουσίων».

- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος.

«Η λεηλασία των Ταμείων, η ανεργία, η μαύρη εργασία και το PSI έχουν προκαλέσει μη βιώσιμο πλαίσιο για τις επόμενες γενιές», συνεπώς το νέο σύστημα ανήκει στις βασικές, άμεσες προτεραιότητες.

- Διαφθορά-διαπλοκή-φοροδιαφυγή.

«Σ' αυτό το πεδίο δεν χρειάζονται εξαγγελίες αλλά έργα από αύριο κιόλας», είπε. Αναφέρθηκε στις διασταυρώσεις που συνεχίζει ο ΣΔΟΕ και στη συνέχιση των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ («οι αετονύχηδες θα προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών και των εφοριών, το πάρτι τελείωσε»).

Και απαρίθμησε τις άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καπνού-οινοπνευματωδών-καυσίμων και για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και μέσων ενημέρωσης, «ώστε να μπει τέλος στη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v