Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα αζήτητα η «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα

Οι αμφιβολίες για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος είχαν για μήνες παγώσει τις αγορές από ξένους. Στην πρώτη θέση των αγοραστών βρίσκονται πλέον οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Ρώσοι.

Στα αζήτητα η «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα

Κάτω από 1.000 άδειες πενταετούς διαμονής έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας μέσω του προγράμματος "Χρυσή Βίζα", που απευθύνεται σε αγοραστές ακινήτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo από τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, προϊστάμενο του τμήματος Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, του Enterprise Greece, ο οποίος υποστήριξε πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου παρατηρήθηκε αύξηση των σχετικών αιτήσεων κατά 28,5%.

Από την έναρξη του προγράμματος, το 2013, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες.

Το τελευταίο διάστημα οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων πέρασαν στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων: Συνολικά σε Κινέζους έχουν δοθεί 335 άδειες, σε Ρώσους 315, ακολουθούν οι αραβικές χώρες με 151 άδειες, Αίγυπτιοι έχουν λάβει 53 άδειες, Ουκρανοί 52, Αμερικανοί 21 και διάφορες άλλες χώρες συνολικά 56.

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται, πάντως, το συνολικό ποσό των επενδύσεων που έγιναν από τους ξένους καθώς μεγάλος αριθμός αφορά ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, κατέχουν ακίνητα και αξιοποιούν το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" εκ των υστέρων, για εξασφάλιση πενταετούς άδειας διαμονής.

Οι αμφιβολίες για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος είχαν για μήνες παγώσει τις αγορές από ξένους, παρά το γενναιόδωρο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για ξένους υπηκόους που εφαρμόζει η χώρα μας.

Ετσι, ενώ στην Κύπρο πωλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους δεκάδες κατοικίες (μόνο η Aristo Development πώλησε 43 κατοικίες κυρίως σε Κινέζους), στην Ελλάδα ψάχνουμε τους αγοραστές με το... δίκαννο. Η αύξηση στον αριθμό συμβολαίων σε διάφορα συγκροτήματα κατοικιών της Κύπρου σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο κινείται μεταξύ 10% και 40%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται από τους μεσίτες το γεγονός πως έχουν σταματήσει ή κινούνται με αργότερους ρυθμούς αξιόλογες επενδύσεις που θα ενίσχυαν την ελληνική αγορά παραθεριστικής κατοικίας με ποιοτικότερο προϊόν.

Σε μια χώρα που κυριαρχούσαν μέχρι πριν από δέκα χρόνια τα αυθαίρετα εξοχικά, οι ξένοι που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αναζητούν τις υπηρεσίες και την ποιότητα ενός οργανωμένου παραθεριστικού συγκροτήματος.

Σε πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας GEOAXIS, επισημαίνονταν πως στην Ελλάδα «ούτε μεγάλα οικιστικά ή παραθεριστικά συγκροτήματα της τάξης των 400-500 σύγχρονων κατοικιών, ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη, υπάρχουν, ούτε η ελληνική πολιτεία δημιούργησε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάποιον ιδιώτη να καταφέρει να αποκτήσει ακίνητο με ασφάλεια και ταχύτητα.

Επιπρόσθετα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μαζί με την Κύπρο που από χρόνια το εφαρμόζει, παρέχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v