Ολα ανοικτά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Ολα ανοικτά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές παραμένει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. 

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ξένα distress funds.

Στη σχετική ερώτηση (για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι και το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πότε θα καταθέσετε το νόμο και ποιος είναι ο σχεδιασμός; Και εάν θα πουληθούν τελικά σε ξένα funds;) ο υπουργός απάντησε: «Να διαψεύσω την πληροφορία ότι θα καταθέσω νόμο μέχρι τέλος Οκτώβρη. Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει σχετική κατάθεση φυσικά του νόμου».

Σε νέα ερώτηση (Να επανέλθω λίγο; Δεν μου απαντήσατε αν θα πωληθούν δάνεια σε ξένα stress funds και δεν μιλάω μόνο για τα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά, αλλά και για τα επιχειρηματικά) προσέθεσε «Σας απάντησα ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.»

Σε νεώτερη ανακοίνωση που ακολούθησε πάντως ο Γιώργος Σταθάκης, «διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά του αποδίδεται σχετικά με συμφωνία για τον χειρισμό των «κόκκινων δανείων». Σε Συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο Υπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το σύνολο των κόκκινων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ το 5% είναι καταναλωτικά, τα οποία όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αλλά και τραπεζικά στελέχη θεωρούνται ξεγραμμένα, το 60% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους και δη των δανείων το 50% των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με την ίδια η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων “θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της”, ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v