Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μια κι έξω» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την άλλη εβδομάδα αναμένονται στη Βουλή οι αλλαγές του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στη Φρανκφούρτη ο επόμενος κρίσιμος γύρος. «Κλειδί» τα κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτικού χρήματος. Τις τελευταίες πινελιές βάζουν οι θεσμοί.

«Μια κι έξω» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε μία και μόνο φάση αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί άπαξ, παρά το παρασκηνιακό lobbying που γίνεται από ορισμένους επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους, με στόχο το σπάσιμό της σε δύο μέρη έτσι ώστε η όλη διαδικασία να εξελιχθεί... ομαλά για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μια κι έξω», τονίζει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμος παράγοντας με ενεργή εμπλοκή στην όλη διαδικασία και επισημαίνει ότι στην περίπτωση που πραγματοποιούνταν σε δύο στάδια θα οδηγούσε στην παραμονή της αβεβαιότητας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εισερχόταν, εκ νέου, σε καθεστώς αναμονής...».

«Τα διαθέσιμα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ υπάρχουν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και είναι παραπάνω από αρκετά. Άρα, η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει σοβαρές αντοχές, εξού και παρά τις κατά καιρούς ακραίες καταστάσεις, έχουν αντεπεξέλθει και με τη στήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων», προσθέτει.

20-22 Οκτωβρίου

Την ίδια στιγμή, τρέχουν με σημαντικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κείμενα είναι έτοιμα αλλά θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 20-22 Οκτωβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να μελετηθούν από τους θεσμούς και να πάρουν την έγκρισή τους.

Στο τραπέζι των όρων, βάσει των οποίων θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, υπάρχει μία βεντάλια από λύσεις-κίνητρα για την προσέλκυση των ιδιωτών, ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι θεσμοί. «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι αλλά πρέπει να δούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους θεσμούς. Εξού και το θέμα θα πάει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει πηγή στο Εuro2day.gr και ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση.

Στην τελική ευθεία

Κι ενώ στο παρασκήνιο φουντώνουν οι επαφές αλλά και οι πιέσεις με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερο επιθετική προσέγγιση από την πλευρά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) -όσον αφορά στις αυστηρές παραδοχές των stress tests-, πλησιάζει η ώρα της επίσημης ενημέρωσης προς τους Έλληνες τραπεζίτες.

Έτσι, ο επόμενος κρίσιμος γύρος θα παιχθεί αύριο και μεθαύριο στη Φρανκφούρτη, στην οποία θα μεταβούν τα υψηλόβαθμα στελέχη προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος του λογαριασμού των κεφαλαιακών αναγκών.

«Όποιο κι αν είναι το ύψος, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία. Η πίεση θα υπάρξει μέχρι το τέλος, δηλαδή έως την ημέρα της δημοσιοποίησης των στοιχείων. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κρίνει ανεξάρτητα και δεν παίρνει αποφάσεις με βάση τα κελεύσματα των καιρών», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v