Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aέριο: Με σοβαρές ενστάσεις το άνοιγμα της αγοράς

Οι "παγίδες" που κρύβουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο. Φαλκιδεύεται, υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Οι δημοπρασίες από τη ΔΕΠΑ και ο κρίσιμος ρόλος των ΕΠΑ.

Aέριο: Με σοβαρές ενστάσεις το άνοιγμα της αγοράς
Σοβαρές ενστάσεις ως προ τον τρόπο που επιχειρείται το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, μετά και τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 13 του νομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Κύριο σημείο στο οποίο εστιάζονται οι ενστάσεις είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει το νέο θεσμικό πλαίσιο στις λειτουργούσες ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου), ισχυροποιώντας εκ των πραγμάτων τη θέση τους έναντι του ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται, καταρχήν, ότι διατηρείται η συμμετοχή της κρατικής ΔΕΠΑ στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου των τριών ΕΠΑ, με την κρατική εταιρεία να αποτελεί τον κύριο προμηθευτή τους σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, πέραν των συναλλαγών αυτών που διέπονται από τη μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας, με την τροποποίηση του καθεστώτος, οι ΕΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις τριμηνιαίες δημοπρασίες που διεξάγει η ΔΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου πέραν των συμβατικών.

Στο θέμα αυτό, δηλαδή της συμμετοχής των ΕΠΑ στις δημοπρασίες που διενεργεί η μητρική τους εταιρεία, στελέχη του κλάδου το χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου, που είναι το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών.

Θεωρούν δηλαδή ότι οι τρεις ΕΠΑ με τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες μπορούν κάλλιστα να διαμορφώσουν συνθήκες που θα λειτουργούν σε βάρος των άλλων ανταγωνιστών τους. Και αυτό με δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες έχουν το δικαίωμα από τη διακήρυξη να αγοράσουν έως και το 25% της διατιθέμενης ποσότητας.

Άρα οι τρεις ΕΠΑ μπορούν να δεσμεύσουν σε τιμές σχεδόν κόστους το 75% της ποσότητας των δημοπρασιών, ενώ για το υπόλοιπο 25% να διαγκωνιστούν όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή προμηθευτές και μεγάλοι καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο τελικής διαμόρφωσης των τιμών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ανταγωνιστικό έναντι των τιμών που επιτυγχάνουν οι ΕΠΑ.

Με τις μεθοδεύσεις αυτές εκτιμάται ότι πολλοί τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση κατέστησαν επιλέγοντες πελάτες (μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους), θα αναγκαστούν είτε να απευθύνονται στη μητρική ΔΕΠΑ για την κάλυψη των αναγκών τους, ελλείψει άλλου προμηθευτή, είτε να συνεχίσουν να προμηθεύονται αέριο από τις θυγατρικές τις ΕΠΑ, που είναι θυγατρικές της ΔΕΠΑ, δηλαδή από εταιρείες του ίδιου ομίλου.

Αυτό όμως δεν είναι απελευθέρωση της αγοράς, καταλήγουν οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v