Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Ενιαίοι κανόνες για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται ότι η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αρχίζει από 19-8-2015. Αφορά όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2012 και δεν είχαν συμπληρώσει μέχρι και την 18-8-2015 το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ασφαλιστικό: Ενιαίοι κανόνες για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ενιαίους κανόνες στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, σε σχέση με τα όσα ήδη ψηφίστηκαν με το 3ο Μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό των ασφαλισμένων στα υπόλοιπα ταμεία ασφάλισης, επιβάλει το πολυνομοσχέδιο με το 1ο άρθρο του, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές αφορούν την τροποποίηση ημερομηνίας εφαρμογής τους, καθώς διαπιστώθηκε αναντιστοιχία των διατάξεων αυτών με άλλες συναρτώμενες διατάξεις και κατά συνέπεια αδυναμία εφαρμογής τους.

Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη και οι επισημάνσεις του Ελεγκτικού Σενεδρίου.

Οι δύο βασικές ημερομηνίες αφορούν στη θεμελίωση των δικαιωμάτων, έως 19 Αυγούστου 2015 και στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, από 1η Σεπτεμβρίου του 2015. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή, επεκτείνεται για λόγους ισότητας και ισονομίας και στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων βάσει του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ξεκινά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται ότι η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αρχίζει από 19-8-2015 και αφορά όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2012 και δεν είχαν συμπληρώσει μέχρι και την 18-8-2015 το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ότι όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2013 και μετά, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 4093/2012, η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας ή τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας, με εξαίρεση όσους επιλέξουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη, οπότε η σύνταξή τους καταβάλλεται το νωρίτερο με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v