Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο δύσκολα στη φυλακή για ληξιπρόθεσμα χρέη

Η αύξηση του ορίου έχει αναδρομικό χαρακτήρα και αν κάποιος είναι φυλακισμένος για ληξιπρόθεσμα χρέη, μικρότερα από τα νέα όρια, μπορεί βάσει των νέων διατάξεων να αποφυλακιστεί. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Πιο δύσκολα στη φυλακή για ληξιπρόθεσμα χρέη

Αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης προβλέπει το πολυνομοσχέδιο όπως κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η αύξηση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και αν κάποιος είναι φυλακισμένος για ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα από τα νέα όρια, μπορεί βάσει των νέων διατάξεων να αποφυλακιστεί.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η μη καταβολή φόρων προς το δημόσιο επισύρει ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, με διατάξεις του άρθρου 8 του νομοσχεδίου ,αυξάνεται από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ το όριο ληξιπρόθεσμης (άνω των τεσσάρων μηνών) οφειλής προς το δημόσιο για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τις 150.000 στις 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο άνω των τεσσάρων μηνών χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Οι επίμαχες διατάξεις έχουν ως εξής:

«Τα ποσά των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, των περιπτώσεων α) και β), αντίστοιχα, της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του νόμου 1882/1990 («Ποινικό αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους»), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίστανται από τα ποσά των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, αντίστοιχα.

Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού δεν εισάγονται για συζήτηση.

Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v