Τσακωμοί επί της διαδικασίας στη ΝΔ

Το παρασκήνιο της χθεσινής σύσκεψης για τη διαδικασία, όπου και πάλι συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. Το τηλεφώνημα στον Μεϊμαράκη και η παρέμβαση Παπαμιμίκου. Τα μεγάλα «αγκάθια» που θα επιχειρηθεί να επιλυθούν σήμερα.

Τσακωμοί επί της διαδικασίας στη ΝΔ

Ούτε στα διαδικαστικά -που μπορεί πάντως από πίσω τους να κρύβουν ουσία- δεν τα βρήκαν χθες οι εκπρόσωποι των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος.

Έξι ώρες διήρκεσε η σύσκεψη (με τρία διαλείμματα), η ένταση ήταν μεγάλη και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αποφασίστηκε να διακοπεί για σήμερα το μεσημέρι, σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στα δύο διαμορφωθέντα στρατόπεδα.

Από τη μία πλευρά, είναι αυτό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και από την άλλη, των τριών συνυποψηφίων του, οι οποίοι χθες λειτούργησαν ως μια άτυπη ομάδα, με ίδιες θέσεις.

Δύο ήταν τα βασικά αγκάθια, τα οποία θα επιδιωχθεί να επιλυθούν σήμερα, με πιθανή προηγουμένως την επικοινωνία των ίδιων των υποψηφίων προς εκτόνωση της κατάστασης. Το ένα είναι το αντίτιμο για όσα μη μέλη της ΝΔ θέλουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και το άλλο ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν.

Όσον αφορά στο «εισιτήριο» για τα μη εγγεγραμμένα μέλη, οι εκπρόσωποι των Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα το αρνήθηκαν, προτείνοντας να δώσουν όλοι, παλαιά μέλη και νεοεισερχόμενα, το ποσό των δύο ευρώ ως συνδρομή.

Αντίθετα, ο προσωρινός πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει ένα ποσό επιπλέον για όσους κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους την ημέρα των εκλογών, ώστε να «μην ευτελιστεί η διαδικασία με τον κάθε περαστικό που για τους δικούς του λόγους θελήσει να ψηφίσει».

Με την άποψη αυτή συμφώνησαν τουλάχιστον δύο μέλη της Επιτροπής, οι Αλέκος Κόκκαλης (πρότεινε το ποσό των 20 ευρώ) και Φίλιππος Ταυρής (δεν πρότεινε ποσό, αλλά επέμεινε στη διαφορά για λόγους «ηθικής τάξης»).
Μάλιστα, προτάθηκε να ανοίξουν εκλογικοί κατάλογοι από σήμερα και όσοι ενδιαφέρονται, να εγγραφούν σε αυτούς μέχρι και την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό.

Το κλίμα βάρυνε

Στο σημείο εκείνο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Επιτροπή, Θόδωρος Αμπατζόγλου, επικοινώνησε μαζί του για να του μεταφέρει τα δεδομένα, ωστόσο αυτός εμφανίστηκε αμετακίνητος στην αρχική του θέση, να υπάρχει δηλαδή διαφορετική αντιμετώπιση των παλαιών από τα νέα μέλη για συμβολικούς λόγους, προτείνοντας μάλιστα το ποσό των πέντε ευρώ.

Εξέλιξη που δυσαρέστησε την απέναντι πλευρά, με τον εκνευρισμό να κυριαρχεί και το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα. Κάποιοι πρότειναν να γίνει ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση.

Τελικά, με παρέμβαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, η διαδικασία σταμάτησε για να εκτονωθεί το κλίμα και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σήμερα το μεσημέρι.

Διαφωνία υπήρξε προηγουμένως και για τα εκλογικά κέντρα, τα εκλογικά τμήματα και τις κάλπες. «Να υπάρξει μια πιστή επανάληψη της διαδικασίας του 2009», ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Κ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, μείωση του αριθμού τους αντέτεινε ο εκπρόσωπος του Β. Μεϊμαράκη.

Ο Φίλιππος Ταυρής πρότεινε μια συμβιβαστική λύση (1.200 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα), ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ, συμφώνησε, όχι όμως και οι υποψήφιοι αρχηγοί. Και αυτό το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v