Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρουμανία θα υποχρεώνει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν τοπικά προϊόντα

Μετά το εμπάργκο της Ρωσίας οι Έλληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών προϊόντων μόνο έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιότυπο "μπλόκο" στη Ρουμανική αγορά. Και αυτό γιατί η τοπική Γερουσία έχει " κατεβάσει νομοσχέδιο το οποίο αν υιοθετηθεί θα πριμοδοτεί τα ρουμανικά προϊόντα εις βάρος των ξένων.

Η Ρουμανία θα υποχρεώνει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν τοπικά προϊόντα

Λύση στην "άλωση" της Ρουμανικής αγοράς από εισαγόμενα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα κρέατος που έχουν εκπαραθυρώσει τα τοπικά από τα ράφια των Ρουμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ βρήκε η Γερουσία της χώρας. Εξέλιξη η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους Έλληνες εξαγωγείς. Και αυτό γατί η ρουμανική αγορά αποτελεί για την Ελλάδα την πρώτη αγορά απορρόφησης ελληνικών φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως -σ.σ. η Ελλάδα εξάγει περίπου 165.000 τόνων.

Συγκεκριμένα η Γερουσία της Ρουμανίας, σύμφωνα με report του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, υιοθέτησε με 76 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, νομοσχέδιο, δυνάμει του οποίου οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων υποχρεούνται να προμηθεύονται το 51% των φρούτων, λαχανικών και προϊόντων κρέατος από την εγχώρια παραγωγή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική διάταξη στον νόμο 321/2009 περί πωλήσεων τροφίμων, θα τεθεί προσεχώς προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι σκοπός του νομοθετήματος είναι η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των Ρουμάνων παραγωγών στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο report, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην πώληση τροφίμων έχουν την υποχρέωση να προμηθεύονται κρέας, φρούτα και λαχανικά, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, από την μικρή αλυσίδα εφοδιασμού (short supply chain), όπως αυτή καθορίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κατά, δε, τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο), το ποσοστό των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών μπορεί να φθάνει μέχρι 70% του συνόλου για κάθε κατηγορία. Αδυναμία συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτά, θα επισύρει πρόστιμα από 25.000 έως 50.000 Lei (RON), ήτοι από 5.600 έως 11.300 ευρώ περίπου.

Όπως σημειώνεται στο συγκεκριμένο report του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής Πρεσβείας, αν και το εν λόγω νομοσχέδιο τονώνει την ρουμανική παραγωγή, ωστόσο θέτει ζητήματα νομικά και ουσιαστικά. Αφενός, αναμένεται να δημιουργηθούν θέματα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού.

Αφετέρου, δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διάθεση προϊόντων στον Ρουμάνο καταναλωτή, αφού η Ρουμανία εκτός της παραγωγής μήλων, γεωμήλων, πιπεριών και καρότων, δεν είναι δυνατόν, προς το παρόν τουλάχιστον, να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης από την εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα, η Ρουμανία δεν διαθέτει όλη εκείνη την γκάμα φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδή, νεκταρίνια κ.λ.π.) ούτε είναι δυνατή η μεγάλη παραγωγή φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v