Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Άρση των capital controls έως τον προσεχή Μάρτιο

Γιατί η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει ταχύτερα στην Ελλάδα από ότι στην Κύπρο. Στο 1,5% η ύφεση φέτος. Λελογισμένη η αύξηση των νέων καθυστερήσεων στα δάνεια, τόνισε ο κ. Καραμούζης. Η εκτίμηση για την επιστροφή καταθέσεων και την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης.

Καραμούζης: Άρση των capital controls έως τον προσεχή Μάρτιο

Πεπεισμένος ότι η άρση των capital controls στην Ελλάδα θα διενεργηθεί ταχύτερα από ότι συνέβη στην Κύπρο εφόσον κυβέρνηση και αρχές κάνουν όσα απαιτούνται δήλωσε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης ενώ εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από ιδιώτες επενδυτές.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Grant Thorton ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις κυβερνητικές προτεραιότητες η πλήρης άρση των capital controls το αργότερο έως το τέλος του α' τριμήνου της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος λόγω της μικρότερης μόχλευσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κατά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, την προετοιμασία που υπήρξε από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων και του γεγονότος ότι η επιβολή της τραπεζικής αργίας δεν επήλθε στην χώρα μας αιφνιδιαστικά.

Για να αρθούν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα όλοι οι περιορισμοί θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη αγορών, πολιτών και κοινωνίας. Αυτό θα συμβεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών, την θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηγησης του νέου Μνημονίου, μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα , μείωση των spreads και έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Η Eurobank εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ηπιότερα των αρχικών εκτιμήσεων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που προηγήθηκαν της επιβολής της τραπεζικής αργίας (προετοιμασία των επιχειρήσεων σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης) αλλά και του κύματος αγορών σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και σε πληρωμές χρεώσεων προς τράπεζες και δημόσιο.

Σε έρευνα που διενήργησε η Eurobank σε επιχειρήσεις- πελάτες της το 34% δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις δραστηριότητες του από την επιβολή των capital controls, το 44,9% δήλωσε ότι είχε μικρή επίπτωση, το 17,4% δήλωσε σημαντική και το 2,9% πολύ σημαντική.

Λελογισμένη ήταν η αύξηση και των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον κ. Καραμούζη να σημειώνει πάντως ότι η μη εξυπηρετούμενη έκθεση κινείται σήμερα περίπου στα 100 δισ. ευρώ και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη χώρα.

Λάθος οι περιορισμοί κεφαλαίων για επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Eurobank σημείωσε ότι ήταν εξαρχής λάθος η απαγόρευση πρόσβασης των επιχειρήσεων στα ταμειακά τους διαθέσιμα που διατηρούν στις τράπεζες εξέλιξη που αν είχε αποφευχθεί θα έκανε ηπιότερες τις επιπτώσεις των capital controls στην πραγματική οικονομία.

Εκτίμησε ότι μέσα στο 2016 μπορούν να επιστρέψουν καταθέσεις των 20-25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση, η πρώτη αξιολόγηση του α' προγράμματος, και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές

Τέλος ο κ. Καραμούζης ζήτησε το νέο πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, δηλώνοντας βέβαιος ότι εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Έθεσε δε ως προτεραιότητα την διασύνδεση της επιτυχούς κεφαλαιοποίησης με την επιτυχή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων δηλώνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι και να ρυθμιστούν δάνεια των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμα.

 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ν. Καραμούζη δημοσιεύται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v