Ρελάνς από τους συνταξιούχους της Alpha για ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Με εξώδικο προς τις τράπεζες απαντούν οι συνταξιούχοι της τράπεζας, στο αίτημα των εργαζομένων της Alpha για ομαδική αποχώρηση από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Ζητούν να μην επιχειρηθεί μεταφορά κεφαλαίων από τους εν λόγω λογαριασμούς, προαναγγέλλοντας νομικές κινήσεις κατά των τραπεζών.

Ρελάνς από τους συνταξιούχους της Alpha για ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Εξώδικα στις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Αττικής στις οποίες τηρούνται οι λογαριασμοί των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ απέστειλε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών – ΟΣΤΟΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, Εθνοκάρτας, Αττικής και Αθηνών-Eurobank στις οποίες τηρούνται οι λογαριασμοί των αποθεματικών του Ταμείου.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του υπουργείου Εργασίας με την οποία ζητούσε από το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ τη διατήρηση του ασφαλιστικού κεφαλαίου του ταμείου, να απόσχει από κάθε ενέργεια επέμβασης, με οποιονδήποτε τρόπο, στο ασφαλιστικό κεφάλαιο του ταμείου. Κατέληγε δε, η επιστολή, αναφέροντας ότι τυχόν παραβίαση των παραπάνω, επισύρει αστικές και ποινικές κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ομαδική αποχώρηση από το ταμείο, διεκδικώντας την επιστροφή των εισφορών του (εργαζόμενους και εργοδότες). Σύμφωνα με το εξώδικο των συνταξιούχων, ο σύλλογος της Alpha Bank ζητεί οι εισφορές εργαζόμενου 3% και εργοδότη 4% να αποδοθούν στο Ταμείο του Συλλόγου και όχι στους ασφαλισμένους 240.000.000 ευρώ αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ το οποίο ελέγχεται από το Σύλλογο της ALPHA BANK, προχώρησε από 1/10/2015 σε μειώσεις του καταβαλλόμενου επικουρικού βοηθήματος μέχρι και 90% (ελάχιστο όριο σύνταξης 50 ευρώ)!

Μάλιστα, γίνεται αναφορά στην εξαιρετικά επείγουσα επιστολή (αρ.πρωτ. 106/13/10/2015) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με θέμα «Διατήρηση ασφαλιστικού κεφαλαίου», με την οποία απαγορεύει στο Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ κάθε απομείωση του ασφαλιστικού κεφαλαίου (αποθεματικών) και το καλεί «να απόσχετε από οποιαδήποτε ενέργεια επέμβασης με οποιοσδήποτε τρόπο στο ασφαλιστικό κεφάλαιο του Ταμείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τυχόν παραβίαση των ανωτέρω επισύρει αστικές και ποινικές κυρώσεις».

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή των εισφορών στα μέλη του Ταμείου με το νέο Αντισυνταγματικό Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αποτελεί φωτογραφική διάταξη, καθόσον στους μεν παλαιότερους συνταξιούχους μέχρι 31/9/2014 αποδίδεται μόνο το 3% (εισφορά εργαζόμενου) ενώ στους νεότερους συνταξιούχους από 1/10/2014 αποδίδεται το σύνολο των εισφορών 7% (εργοδότη και εργαζόμενου).
Με δελτίο τύπου εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την πολιτική παρέμβαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καταγγέλλουν την περικοπή της Επικουρικής Σύνταξης 6.303 συνταξιούχων, από το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, κατά 90% από 1η Οκτωβρίου 2015!

Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων Τραπεζικών μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, μετά την πρώτη δικαίωσή τους, σε δεύτερο στάδιο επισημαίνουν πως θα διαβουλευτούν με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο για τις διαδικασίες ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ, τα αποθεματικά του Ταμείου και το ύψος του βοηθήματος.

Το εξώδικο του Συλλόγου Συνταξιούχων της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας έχει ως εξής:

«ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αρ. 38 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Π Ρ Ο Σ

Την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με την επωνυμία «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με τον διακριτικό τίτλο «ALPHA BANK» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 40, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

————————————————————————-

Κύριοι,

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank με τηνΝο 90 από16/9/2015 ανακοίνωσή του, προτρέπει τους ασφαλισμένους εργαζόμενους στο Επικουρικό μας Ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να αποχωρήσουν ομαδικά, με αποτέλεσμα τη διάλυση του Ταμείου. Επίσης αποστέλλει δηλώσεις εξουσιοδότησης στους ασφαλισμένους, προκειμένου οι εισφορές εργαζόμενου 3% και εργοδότη 4% να αποδοθούν στο Ταμείο του Συλλόγου των Εργαζομένων της ALPHABANK και όχι στους ασφαλισμένους 240.000.000 ευρώ Αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το οποίο ελέγχεται από το Σύλλογο της Alpha Bank, προχώρησε από 1/10/2015 σε μειώσεις του καταβαλλόμενου επικουρικού βοηθήματος μέχρι και 90% (ελάχιστο όριο σύνταξης 50 ευρώ)!

Επειδή:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε προς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του αρ. πρωτ. 106/13-10-2015 με θέμα «Διατήρηση ασφαλιστικού κεφαλαίου», με την οποία απαγορεύει στο Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ κάθε απομείωση του ασφαλιστικού κεφαλαίου (αποθεματικών) και το καλεί «να απόσχετε από οποιαδήποτε ενέργεια επέμβασης με οποιοσδήποτε τρόπο στο ασφαλιστικό κεφάλαιο του Ταμείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τυχόν παραβίαση των ανωτέρω επισύρει αστικές και ποινικές κυρώσεις».

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με βάση το Ν. 2084/1992, είναι Ταμείο υποχρεωτικής Ασφάλισης, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν παρέχεται ελευθερία κινήσεων στη διαχείριση των εισφορών των εργαζομένων από τη Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Συνεπώς δεν μπορεί να διαλυθεί πριν την εκ νέου ασφάλιση των ήδη συνταξιούχων και εργαζομένων σε νέο φορέα και να μοιρασθούν τα χρήματα και να γίνει εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου αμφιλεγόμενου Καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, άρθρο 6 παρ. 3 και άρθρο 38 παρ. 4, προκύπτει ότι το παραληφθέν ποσό αναλαμβάνεται μόνο για παρεμφερείς με τους σκοπούς του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ «ασφαλιστικούς σκοπούς».

Εκκρεμούν πολλαπλά ένδικα μέσα, για το νέο αντισυνταγματικό Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και για την χωρίς απαρτία Γενική Συνέλευση της 1/3/2015 (ασφ. Μέτρα 26/8/15, ασφ. Μέτρα 1/10/15, ασφ. Μέτρα 3/11/15, τακτική αγωγή ακύρωσης Γενικής Συνέλευσης 7/1/16 κλπ.).

Το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εφάρμοσε μειώσεις συντάξεων έως 90%, βάσει του νέου Καταστατικού πριν εκδοθούν οι αποφάσεις των ένδικων μέσων.

Νομοθετείται άμεσα η ένταξη των Επικουρικών Ταμείων στο Κρατικό Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ.

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οφείλει στο Δημόσιο (λογαριασμός ΑΚΑΓΕ) σημαντικά ποσά εισφοράς αλληλεγγύης από το 2010 έως σήμερα, την οποία παρακρατά από τις συντάξεις χωρίς να την αποδίδει.

Εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης της διαδοχικής ασφάλισης συνταξιούχων και εργαζόμενων μελών του Ταμείου.

Η επιστροφή των εισφορών στα μέλη του Ταμείου με το νέο Αντισυνταγματικό Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αποτελεί φωτογραφική διάταξη, καθόσον στους μεν παλαιότερους συνταξιούχους μέχρι 31/9/2014 αποδίδεται μόνο το 3% (εισφορά εργαζόμενου) ενώ στους νεότερους συνταξιούχους από 1/10/2014 αποδίδεται το σύνολο των εισφορών 7% (εργοδότη και εργαζόμενου).

Οι Τράπεζες δεν έχουν αποζημιώσει βάση σχετικού Νόμου το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για την εθελουσία έξοδο 2.500 υπαλλήλων τους την τελευταία δεκαετία.

Δεν θα έχει ολοκληρωθούν πριν το Δεκέμβριο του 2015 οι αναλογιστικές μελέτες του Ταμείου που θα αποτυπώσει τα οικονομικά μεγέθη και τις εισφορές που αναλογούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Δεν έχουν υπολογισθεί οι αποδόσεις των διαχρονικών εισφορών των συνταξιούχων και δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί υπέρ αυτών.

Επειδή και το νέο τροποποιημένο Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αναφέρει ότι είναι ισχυρές οι διατάξεις του Α.Κ. με ισχύ δημόσιας τάξης (διατάξεις αναγκαστικού δικαίου).

Επειδή οιαδήποτε τυχόν απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ περί μεταφοράς χρηματικών ποσών από λογαριασμό του Ταμείου θα προσβληθεί δικαστικώς και μετά πάσης βεβαιότητος θα ακυρωθεί, αφού θα βασισθεί σε παράνομη και αναδρομική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων οι οποίες ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ στην Καταστατική Γενική Συνέλευση του Ταμείου.

Επειδή οιαδήποτε κίνηση-μεταφορά χρηματικού ποσού από τους λογαριασμούς του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, οι οποίοι τηρούνται στην Τράπεζά σας, σε λογαριασμό ή λογαριασμούς του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank ή σε ατομικούς λογαριασμούς ασφαλισμένων (εξαιρουμένων των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου και των πιστώσεων των Συντάξεων) θα προκαλέσει οριστική και μή αναστρέψιμη οικονομική βλάβη των συμφερόντων του Ταμείου και των ασφαλισμένων, οι οποίοι περαιτέρω θα υποστούν και ηθική βλάβη από οιαδήποτε παράνομη και υπαίτια πράξη ή παράλειψη κάθε υπευθύνου.

Για τους ανωτέρω σημαντικούς λόγους, επειδή έχουμε έννομο συμφέρον καθόσον οι συντάξεις μας έγιναν φιλοδώρημα των 47 ευρώ και απειλείται η διακοπή της καταβολής τους από τον επόμενο μήνα σε 6.303 συνταξιούχους, σύμφωνα με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και τίθεται πλέον σοβαρό θέμα επιβίωσής μας και μη εξυπηρέτησης 10.000 Τραπεζικών Δανείων μας:

ΖΗΤΑΜΕ να μην επιχειρηθεί μεταφορά Κεφαλαίων (εισφορές Ασφαλισμένων) από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο λογαριασμό του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank ή σε ατομικούς λογαριασμούς ασφαλισμένων – εξαιρουμένων των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου και των πιστώσεων των Συντάξεων – έως ότου ρυθμιστούν τα πιο πάνω σοβαρά αναφερόμενα ζητήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση σας ΔΗΛΟΥΜΕ ότι επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας, κατά παντός υπευθύνου (μελών Δ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank και υπευθύνων λειτουργών ALPHA BANK).

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλεται όπως επιδόσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται, αντιγράφοντας αυτήν καθ' ολοκληρία στην σχετική έκθεση επίδοσης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v