Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Μάχη» για τη μείωση του λογαριασμού

Μπαράζ επαφών με ξένους ιδιώτες επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση ετοιμάζουν για το επόμενο 15νθήμερο οι τραπεζίτες. Οι κινήσεις για την επαναγορά ομολόγων και την κεφαλαιακή ενίσχυση. Ακολουθούν οι θυγατρικές του εξωτερικού.

Τράπεζες: «Μάχη» για τη μείωση του λογαριασμού

Με τη μεθοδολογία ανά χείρας και ορισμένες παραμέτρους, κυρίως όσον αφορά βασικές πτυχές του Asset Quality Review, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται τις επόμενες ώρες, κατόπιν των σχετικών ασκήσεων, να εκτιμήσουν, έστω και κατά προσέγγιση, το τελικό αποτέλεσμα ενώ ήδη ρίχνουν στη μάχη της ανακεφαλαιοποίησης τα πρώτα όπλα όπως η επαναγορά ομολογιακών τίτλων.

Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι οι χθεσινές κατά μόνας -ανά τράπεζα- συναντήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν περισσότερο ουσιαστικές. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται όσον αφορά στον τελικό λογαριασμό είναι διαφορετική ανά τράπεζα, με περιπτώσεις καλύτερης και περιπτώσεις δυσμενέστερης απόδοσης.

Ωστόσο, ως μεγαλύτερο βαρίδι φέρεται να είναι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, για διαφορετική κατηγορία ανά τράπεζα. Εξού και οι θεσμοί, αν όχι στο σύνολό τους, σίγουρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένουν στην επιθετικότερη πολιτική όσον αφορά στην ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμενε στον σχηματισμό μεγαλύτερων προβλέψεων, με στόχο την κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών επισφαλειών από τα stress tests που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη του 2013.

Κρίσιμο 15νθήμερο

Οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες σε πολλαπλά μέτωπα. Το βασικό μενού περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτως ώστε αφού προσμετρηθούν όλες οι κινήσεις των τραπεζών (αναβαλλόμενος φόρος, μελλοντικές προβολές κερδών, εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.), να μειωθεί ο λογαριασμός που θα προκύψει από το βασικό σενάριο και το Asset Quality Review.

Παράλληλα, θα τρέξουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, η κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο ορισμός του νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου για την ενεργή διαχείριση των επισφαλών χορηγήσεων.

Επαφές με ξένους

Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ενταθούν και οι επαφές των τραπεζιτών με τους ξένους επενδυτές. Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η διήμερη ενημέρωση στη Φρανκφούρτη ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο και δίνει τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να είναι περισσότερο αναλυτικοί στις συναντήσεις με τους ξένους ιδιώτες επενδυτές. «Έως σήμερα πηγαίναμε σχεδόν στα τυφλά. Τώρα άνοιξε μια χαραμάδα και μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια», τονίζει στο Εuro2day.gr στέλεχος τράπεζας και εξηγεί: «Εφεξής οι επαφές στις δύο όχθες του Ατλαντικού αλλά και στη Μέση Ανατολή θα ενταθούν, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ιδιωτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v