Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το swap της Πειραιώς έχει λογική για τους «ταύρους»

Η προσφερόμενη ανταλλαγή χρέους με μετοχές αποτελεί ελκυστική πρόταση για όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Ομως αυτοί που έχουν πιο απαισιόδοξη άποψη δεν θα πρέπει να τη δεχτούν, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Το swap της Πειραιώς έχει λογική για τους «ταύρους»

Η επαναγορά ομολόγων από την Πειραιώς και το swap που προτείνει στους επενδυτές έχει μεγαλύτερο νόημα για όσους είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Reuters, Neil Unmack.

Η προσφερόμενη ανταλλαγή χρέους με μετοχές αποτελεί ελκυστική πρόταση για όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Ομως αυτοί που έχουν πιο απαισιόδοξη άποψη δεν θα πρέπει να τη δεχτούν. 

Η Πειραιώς που, όπως και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, χρειάζεται κεφάλαια για να καλύψει μια πιθανή "τρύπα" μετά τα επικείμενα stress tests, προσφέρει στους ομολογιούχους κύριας εξασφάλισης δύο επιλογές. Η μια είναι η επαναγορά των τίτλων τους σε ρευστό με discount, στα 43 σεντς. Η δεύτερη είναι μετοχές σε ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα έχουν την ίδια αξία με την ονομαστική αξία των τίτλων τους. 

Δεδομένου ότι τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης της τράπεζας με ωρίμανση τον Μάρτιο του 2017 διαπραγματεύονται στο 53%, η επιλογή των μετρητών δεν δείχνει καλή. Ομως η επιλογή των μετοχών είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα: Εάν οι μετοχές εκδοθούν σε αποτίμηση ίση με τη μισή λογιστική αξία της τράπεζας και οι μετοχές ανακάμψουν στο ύψος της λογιστικής αξίας, οι πιστωτές τετραπλασιάζουν τα κεφάλαιά τους. 

Εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν καταφέρουν να αντλήσουν αρκετά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα και οδηγηθούν σε εξυγίανση, η προσφορά της Πειραιώς αναφέρει ότι οι ομολογιούχοι που αποδέχτηκαν το swap θα κρατήσουν τα αρχικά τους ομόλογα κύριας εξασφάλισης και δεν θα έχουν χειρότερη τύχη.

Ομως γι' αυτούς που υιοθετούν πιο αρνητική στάση απέναντι στην ελληνική οικονομία, η μετακίνηση από χρέος σε μετοχές ενέχει ρίσκα. Εάν υπάρξουν νέες αναταραχές για την οικονομία λόγω της λιτότητας ή των μεταρρυθμίσεων, η μετοχή ενδέχεται να δεχτεί ισχυρότερο πλήγμα από ό,τι τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης, που διαπραγματεύονταν κοντά στο 100% πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποπληρωθούν σε αυτά τα επίπεδα σε δύο χρόνια. Σε ενδεχόμενη εξυγίανση της τράπεζας, τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης ενδέχεται να διατηρήσουν μέρος της αξίας τους.

Δεν είναι εύκολος ο χαρακτηρισμός του swap ως καλό για τους "ταύρους" και κακό για τις "αρκούδες". Ενα επιτυχημένο swap ενδέχεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην Πειραιώς. Οι ηγέτες της ευρωζώνης, από την άλλη, έχουν ήδη απειλήσει να επιβάλλυν ζημίες στους πιστωτές κύριας εξασφάλισης, εάν οι τράπεζες χρειαστούν κρατικά κεφάλαια.

Οπως και προηγούμενες ανταλλαγές χρέους, το νέο deal που προσφέρει η Πειραιώς συνδυάζει μαστίγιο και καρότο. Ομως ούτε η απειλή, ούτε τα κίνητρα είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να μη χρειαστεί οι επενδυτές να εξετάσουν καλά την επόμενη κίνησή τους, καταλήγει ο αρθρογράφος.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v