«Ολοι εναντίον όλων» στον ασφαλιστικό κλάδο

Η φτώχια φέρνει γκρίνια στην ασφαλιστική βιομηχανία, οξύνοντας προϋπάρχοντα προβλήματα και αντιθέσεις. Για κατάσταση κανιβαλισμού της αγοράς μιλούν παράγοντες του κλάδου. «Πυρά» και προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ολοι εναντίον όλων» στον ασφαλιστικό κλάδο

«Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την έντονη πτώση της ζήτησης, αλλά και την κατάσταση κανιβαλισμού που επικρατεί σε ολόκληρη την ασφαλιστική βιομηχανία. Το ζήτημα είναι πως ακόμη και αν ομαλοποιηθεί κάποτε η πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε μια προβληματική αγορά», δηλώνει γνωστός παράγοντας του χώρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

Η αλήθεια είναι πως κατά την περίοδο 2010-2014 η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή υποχώρησε περίπου κατά 20%-25% και ενώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, ακολούθησαν τα capital controls και ένα απελπιστικό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η παραγωγή του επταμήνου να διαμορφωθεί στο -0,6%, του οκταμήνου στο -3,3% και να αναμένεται πως η συνέχεια θα είναι ακόμη χειρότερη κατά τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πτώση της παραγωγής που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και μια σειρά άλλων γεγονότων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά συγκαταλέγονται:

Κόντρες διαμεσολαβητών-τραπεζών: Οι διαμεσολαβητές κατηγορούν τις τράπεζες για χρήση αθέμιτων πρακτικών προκειμένου να καρπωθούν μερίδια αγοράς και μάλιστα φέτος είδαμε και την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων! Πού βρισκόμαστε σήμερα; Η κόντρα παραμένει, ωστόσο η κα Λούκα Κατσέλη, ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κάλεσε τους διαμεσολαβούντες σε διάλογο προκειμένου να βρουν λύσεις στο ζήτημα.

Κόντρες διαμεσολαβητών-εταιρειών: Κατά καιρούς εκφράζονται έντονα παράπονα από τα δίκτυα για τους εναλλακτικούς τρόπους προώθησης των ασφαλιστικών προϊόντων (π.χ. internet, εμπορικά καταστήματα, εφημερίδες).

Το φαινόμενο των ΕΠΥ: Οι επιχειρήσεις Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) μέσα από μια επιθετική πολιτική τιμών έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους πιέζουν την Τράπεζα της Ελλάδος (εποπτεύουσα αρχή) να λάβει τα μέτρα της και να προσαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο στα όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης, θέτοντας στις ΕΠΥ είτε περιορισμένο χρόνο λειτουργίας (λίγα χρόνια, μέχρις ότου αποφασίσουν για το αν θα εγκατασταθούν στη χώρα, ή όχι), είτε ανώτατο μερίδιο αγοράς. Οι αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών εντείνονται από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πίσω από τις ΕΠΥ βρίσκονται πρώην ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, η άδεια των οποίων ανακλήθηκε από την εποπτεύουσα αρχή.

Πόλεμος τιμών στο αυτοκίνητο: Δεν είναι όμως μόνο οι ΕΠΥ που μετέχουν στο πάρτι των μειωμένων τιμολογίων αυτοκινήτου, αλλά και μεγάλες εταιρείες του κλάδου, είτε ελληνικών συμφερόντων, είτε ακόμη και πολυεθνικές.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι τιμολογήσεις είναι κάτω του πραγματικού κόστους. Και οι μεν πολυεθνικές ή ακόμη και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες -θεωρητικά τουλάχιστον- μπορούν να καλύψουν την τρύπα από άλλους κλάδους, ή από τους ισχυρούς μεγαλομετόχους τους. Όμως με τις υπόλοιπες εταιρείες τι γίνεται;» αναρωτιέται διευθύνων σύμβουλος γνωστού ασφαλιστικού oμίλου.

Πόλεμος για προσέλκυση δικτύων: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν -όπως καταγγέλλεται- «γη και ύδωρ» προκειμένου να προσελκύσουν δίκτυα πωλήσεων από τον ανταγωνισμό. «Υπάρχουν συμφωνίες που είναι καταδικασμένες από την αρχή να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ κέρδος στις ασφαλιστικές εταιρείες και απορώ πραγματικά για ποιο σκοπό γίνονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά από παράγοντα της αγοράς.

Σχέσεις με την Πολιτεία: Η φετινή αύξηση του ΦΚΕ απορροφήθηκε πλήρως από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες βέβαια κάθε άλλο παρά ευχαριστήθηκαν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Επιπρόσθετα, η επαναφορά φορολογικών κινήτρων για τις καλύψεις του κλάδου ζωής και η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών είναι δύο από τα σημαντικά αιτήματα που έχει θέσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στις ελληνικές κυβερνήσεις κατά τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει εισπράξει θετική ανταπόκριση.

Τέλος, κάποια προσέγγιση φαίνεται να βρίσκεται στα ζητήματα συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στα θέματα της υγείας και του συνταξιοδοτικού. Βέβαια, οι όποιες προσεγγίσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς άλλωστε οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση είναι υπό διαμόρφωση, ενώ η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Παράπονα προς την ΤτΕ: Τα πυρά πολλών παραγόντων της αγοράς δεν εξαιρούν ούτε την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς πιστεύουν πως θα έπρεπε να είχε επιδείξει δυναμικότερη στάση, μέσα από συστάσεις και λοιπές πρακτικές, προκειμένου να αποφευχθεί το πάρτι των εκπτώσεων και ο κανιβαλισμός του κλάδου.

«Πού οδηγεί η τρέχουσα κατάσταση; Εμείς οι υγιείς και συνετές εταιρείες να χάνουμε σήμερα μερίδια αγοράς και αύριο -όταν ενδεχομένως κάποιες άλλες αναγκαστούν να κλείσουν-, εμείς πάλι να πληρώσουμε τα σπασμένα, αλλά με έμμεσο τρόπο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «ο γενικότερος σκεπτικισμός για τον πόλεμο τιμών και δικτύων εντείνεται από το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του έτους υπάρχει η ανάγκη προσαρμογής των ασφαλιστικών εταιρειών στις συνθήκες του Solvency II και το λογικό θα ήταν -λίγους μόλις πριν την καταληκτική ημερομηνία-, οι εταιρείες να κοιτάζουν πώς θα συμμαζέψουν τα του οίκου τους και όχι το πώς θα... αγοράσουν τζίρους. Το οξύμωρο είναι ότι πολλοί άλλα υποστηρίζουν στα διάφορα συνέδρια και άλλα υλοποιούν στην πράξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v