Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Αθήνα-Αγκυρα

«Κλείδωσε» η άφιξη του Γιούνκερ στην Αθήνα. Αλλαγές στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής πέτυχε ο Τσίπρας. Ξεκλειδώνουν 2 δισ. από ΕΕ σε πόρους για το μεταναστευτικό. Αναμένεται να ανοίξει ένα από τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας. O διχασμός των Ευρωπαίων.

Το παρασκήνιο στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Αθήνα-Αγκυρα

Μερικές μετατροπές στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που έγινε χθες στις Βρυξέλλες πέτυχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr.

Οι μετατροπές αφορούσαν στο κομμάτι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και στην απαίτηση της Άγκυρας να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Κύπρος σε κάποια από τα ενταξιακά κεφάλαια.

Ο κ. Τσίπρας, που εκπροσωπούσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για δεύτερη συνεχή φορά (ο οποίος επέλεξε να μεταβεί στην Κίνα παρά το γεγονός ότι γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι οι τελευταίες δύο Σύνοδοι αφορούσαν άμεσα τα κυπριακά συμφέροντα), κατάφερε να βάλει στα συμπεράσματα μια καθαρότερη φράση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κλείδωσε επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Επιπλέον, όπως μας ανέφερε ανώτατη πηγή της ΕΕ, υπάρχει η διάθεση εντός της ΕΕ και με τη μεσολάβηση της Κομισιόν να ξεπαγώσει ένα από τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας και ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν επαφές με τη Λευκωσία ώστε να αποφασιστεί ποιο από αυτά τα κεφάλαια θα είναι.

Σκοπός της ΕΕ είναι να δείξει καλή θέληση στην Τουρκία μετά και την επίσκεψη πολυπληθούς αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αγκυρα που, όπως μαθαίνουμε, έληξε με αρκετές ασάφειες και με δυσφορία από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης, ότι η ΕΕ δεν «δίνει» αρκετά στις διαπραγματεύσεις.

Παράγοντας της Κομισιόν μάς ανέφερε ότι αν και το ποσό που διακινείται και στο οποίο αναφέρθηκε και η Ανγκελα Μέρκελ ότι θα δοθεί στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Οσο για το θέμα της βίζας, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι το 2016 θα εξεταστεί η επίσπευση κατάργησής της για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι θα εξεταστεί δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι θα αποφασιστεί, με αρκετούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο ότι τέτοια απόφαση, ακόμα και να είναι πρόταση της Κομισιόν, δεν θα περάσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, ο κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποδεσμευθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα για τη μετανάστευση, όμως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του Euro2day.gr για την εμμονή της Κομισιόν να διατηρεί στο προσκήνιο, έστω και έμμεσα, τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο Ελλάδας-Τουρκίας, με τη συμβιβαστική ιδέα να γίνονται υπό την εποπτεία της Frontex ή ενός ευρωπαϊκού σχήματος ακτοφυλακής.

Η πολιτική που ακολουθεί η Κομισιόν πάντως για το μεταναστευτικό και οι πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί η Λευκωσία για να άρει το βέτο σε ένα από τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας εξακολουθούν να προκαλούν ερωτήματα.

Γιατί η Κομισιόν διενεργεί διαπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα, δημιουργεί πλάνα δράσης, μελετά την παρακολούθηση των συνόρων, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα με την Ελλάδα που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα; Και παρά την παρουσίαση που έκανε ο κ. Γιούνκερ στους ηγέτες της ΕΕ χθες, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις, ή έστω η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κομισιόν και της Τουρκίας, δεν έχουν δοθεί ακόμα σε όλες τις αντιπροσωπείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η Κομισιόν προσπάθησε τον Φεβρουάριο να διαπραγματευθεί μυστικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και να φέρει στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση, προκάλεσε την οργή όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κάνοντας τον κ. Γιούνκερ να υποχωρήσει στις μεσολαβητικές προσπάθειες, καθώς οι χώρες-μέλη ανέφεραν ξεκάθαρα ότι δεν είναι ο ρόλος της Κομισιόν να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση με χώρα-μέλος χωρίς την προέγκριση των υπολοίπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v